Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

USTAVNI SUD: Novinu u pogledu promjene uloge i nadležnosti Ustavnog suda donijele su odredbe Ustava CG kojima je utvrđena neposredna zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda od Ustavnog suda putem ustavne žalbe


Ustavni sud ima značajnu i odgovornu ulogu u procesu izgradnje države Crne Gore, obezbjeđujući svojim odlukama da se u pravni poredak ugrade demokratske vrijednosti i evropski standardi, rekla je predsjednica suda Desanka Lopičić.

Ona je, na međunarodnoj konferenciji u Bugarskoj, navela da je od osnovanja, 1963. godine, uloga Ustavnog suda bila da doprinese poštovanju ustavnosti i zakonitosti i realizaciji vrijednosti i ciljeva poželjne – idealne države.

"Naša se demokratija, s novim Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI) donijetim 2007. godine, odlučnije uputila ostvarivanju ideje vladavine prava. Ovaj period u razvoju ustavnog sudstva u Crnoj Gori mogao bi se nazvati periodom prihvatanja i izgradnje evropskih ustavnih standarda", rekla je Lopičić.

Kako je navela, vršenje ustavnih nadležnosti dovodi do različite uloge Ustavnog suda u životu savremene Crne Gore, kao pravne države.

"Sud usaglašava i "harmonizuje" pravni poredak države, odnosno obezbjeđuje jedinstvo u višeslojnom i složenom pravnom sistemu Crne Gore koga čine norme nacionalnog i međunarodnog prava", rekla je Lopičić.

Prema njenim riječima, novinu u pogledu promjene uloge i nadležnosti Ustavnog suda donijele su odredbe Ustava kojima je utvrđena neposredna zaštita ljudskih prava i osnovnih sloboda od Ustavnog suda putem ustavne žalbe.

"Ova funkcija promjenila je karakter Ustavnog suda, praveći istovremeno jasnu prekretnicu u njegovom radu", ocijenila je predsjednica crnogorskog Ustavnog suda.

 Lopičić je rekla da je, odlučujući po ustavnoj žalbi, Ustavni sud ne samo kao zaštitnik individualnih prava i sloboda na nacionalnom nivou, već i zaštitnik pravnog dostojanstva države u postupcima pred Evropskim sudom za ljudska prava i pred drugim međunarodnim institucijama.

"Naravno, da je zaštita ljudskih prava bila i ostala primarna funkcija sudske vlasti, kao nezavisne i samostalne, ali se ta vlast u savremenim evropskim zemljama ne može vršiti bez neposredne primjene i tumačenja ustava, u čemu je uloga ustavnih sudova nezaobilazna", poručila je Lopičić.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 21.09.2016.