Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZMJENE ZAKONA O GIMNAZIJI: Umjesto 30, sada najviše 28 učenika u odjeljenjima

22.08.2017.


U odjeljenjima gimanzija u Crnoj Gori moći će najviše da bude 28 učenika, a ne 30, kako je bilo do sada, predviđeno je izmjenama Zakona o gimnaziji, koji je usvojio crnogorski parlament.

Procjenjuje se da će se zbog smanjenja broja učenika u odjeljenjima povećati broj nastavnika u gimnazijama, zbog čega je potrebno iz budžeta izdvojiti 100 hiljada eura.

Novim predlogom o broju učenika omogućiće se individualan pristup učenicima što će doprinijeti boljem sticanju znanja, sposobnosti i interesovanju.

"Sa manjim brojem učenika u odjeljenjima nastavnici će kvalitetnije i efikasnije realizovati nastavni plan", kaže se u obrazloženju.

Zakonom je preciziran rad stručnih saradnika sa učenicima i definiše da je to 30 časova u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje.

Zakonom su precizirani nastavni predmeti koji se u opštoj i specijalističkoj (matematička i filološka) gimnaziji polažu na maturskoj ispitu, kao i da se umjesto dosadašnja dva izborna predmeta polaže jedan po izboru učenika koji je značajan za nastavak obrazovanja i koji ispunjava maturski standard.

Predviđena je prvi put mogućnost polaganja maturskog ispita na osnovnom i višem nivou.

"I to za obavezne nastavne predmete u opštoj gimnaziji po izboru učenika (matemarika ili prvi strani jezik) i obavezni predmet u specijalističkim matematičkim odjeljenjima (analiza sa algebrom) i specijalističkim filološkim odjeljenjima (prvi strani jezik), u skladu sa ispitnim katalogom", kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, predloženim načinom unaprijediće se koncept polaganja maturskog ispita pa će se obezbijediti za usklađivanje zahtjevnosti maturskog i stručnog ispita u gimnaziji ili stručnoj školi.

"I na taj način ravnopravno obezbijedi učenicima gimnazije i stručne škole nastavak obrazovanja na odgovarajućem studijskom programu, što će doprinijeti kvalitetnom visokoškolskom obrazovanju", kaže se u obrazloženju.

Zakonom se precizira neposredan rad stručnih saradnika sa učenicima i definiše da je to 30 časova u okviru četrdesetočasovne radne nedjelje.

"Preostalih deset časova se raspoređuje u skladu sa statusom škole, umjesto dosadašnjeg rješenja da stručni saradnici imaju najmanje 20 časova neposrednog rada sa djecom", kaže se u Zakonu.

Kako je obrazloženo, na ovaj način stručni saradnici će biti više motivisani da bolje organizuju neposredni rad sa djecom u na najbolji način iskoriste radno vrijeme, zbog čega se predlog Udruženja pedagoga šrihvatio kao opravdan.


IZVOR: RTCG, 18.08.2017.


Naslov: Redakcija