Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U NAREDNIH PET GODINA CG SE MORA ZADUŽITI DVIJE MILIJARDE EURA ZA SANACIJU JAVNOG DUGA


Crna Gora ima ozbiljne izazove u upravljanju javnim dugom, jer se u narednih pet godina moramo zadužiti dvije milijarde eura, poručio je ministar finansija Raško Konjević.

"Ono što je ogroman izazov kod upravljanja dugom jeste činjenica da mi u narednih 5 godina, da bismo isplaćivali prethodna dugovanja, servisirali kamate i servisirali deficite, moramo da se zadužimo 2 miljiarde. Već dobijamo ozbiljna upozorenja Svjetske banke", upozorio je Konjević ".

Bankrotirati ne može ali, ističe Konjević, nakon što državni dug pređe 60 odsto BDP-a, država ima obavezu da izradi sanacioni plan. Taj je plan, kaže on, bio je gotov za vrijeme mandata njegovog prethodnika Radoja Žugića.

"Prijedlog sanacionog plana bi trebalo da da sljedeći efekat – da u narednih 5 godina dug vratite ispod 60 odsto.To bi podrazumijevalo da vrlo osjetljivo upravljate s rashodima, da pokušate da uvećate priode i tu su ozbiljni izazovi", naveo je on.

Konjević je podsjetio i koje bi intervencije taj plan zahtijevao.

"Taj sanacioni plan koji je predložio ministar Žugić podrazumijeva smanjenje plata i kao krajnju mjeru povećanje poreza", rekao je Konjević.

Osvrnuo se i na predlog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure, o kome će, podsjetimo, biti riječi na vanrednoj sjednici skupštine, najvjerovatnije 30. avgusta.

"Ono što će Ministarstvo finansija da pomogne jeste da u stručnom segmentu zaista sagledamo taj tekst zajedno sa Centralnom bankom. Lično ja imam veoma pozitivan stav prema tom zakonskom tekstu kao i ideji. Ostaje sad da vidimo mogućnosti za unaprjeđenje. U Skupštini utvrđujete volju za neki zakonski tekst", navodi Konjević.

Izvor: Izvor: RTCG, 18.08.2016.