Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Predlog zakona ušao u skupštinsku proceduru

22.07.2020.


Vlada je dostavila u skupštinsku proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i predložila da se donese po skraćenom postupku.

"Vlada predlaže Skupštini da taj zakon donese po skraćenom postupku kako bi se obezbijedilo ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa predloženim rješenjima zakona i u cilju zaštite korisnika penzija", navodi se u obrazloženju predloženog dokumenta.

Vlada je na sjednici u četvrtak utvrdila Predlog zakona, kojim se značajno unapređuju uslovi penzionisanja i povećava minimalna penzija.

Izmijenjenim zakonom, kako je saopšteno, unapređuju se uslovi penzionisanja, jer se iz obračunskog perioda isključuje jedna četvrtina perioda staža koje su budućim penzionerima bile najnepovoljnije.

Na te pogodnosti će imati pravo svi osiguranici koji su pravo na penziju prvi put ostvarili od 1. januara ove godine.

Vlada je, osim povoljnosti koje se odnose na visinu obračunatih penzija, predloženim izmjenama utvrdila i novi način budućeg usklađivanja penzija, koji je za penzionere, kako tvrde, značajno povoljniji od postojećeg rješenja.

Umjesto dosadašnjeg usklađivanja sa 75 odsto kretanja potrošačkih cijena i 25 odsto kretanja zarada uvodi se usklađivanje po 'rotirajućoj formuli' sa 75 odsto parametra koji je veći i 25 odsto parametra koji je manji.

Navedene pogodnosti će ubuduće dovesti do ubrzanijeg rasta primanja svih penzionera, što je rezultat trajnog Vladinog opredjeljenja da u kontinuitetu unapređuje standard najstarije i zaslužne populacije.

Zakon je usaglašen krajem 2018. godine, a Socijalni savjet ga je usvojio prije više od godinu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.07.2020.


Naslov: Redakcija