Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEVLADINE ORGANIZACIJE OSPORAVAJU IZBOR PREDSJEDNICE VRHOVNOG SUDA

22.07.2019.


Izborom Vesne Medenice po treći put na funkciju predsjednice Vrhovnog suda, Sudski savjet je grubo prekršio Ustav Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI), koji u članu 124, stav 5 zabranjuje da isto lice više od dva puta bude birano na tu funkciju, navodi se u saopštenju 11 crnogorskih nevladinih organizacija.

"Sudski savjet je treći izbor predsjednice Vrhovnog suda učinio bez obrazloženja o razmatranju ustavnosti njene kandidature, poput nekog politbiroa u jednopartijskom sistemu, iako su na neustavnost te kandidature javno i obrazloženo blagovremeno upozorili 11 nevladinih organizacija, profesori prava i drugi istaknuti pravnici iz Crne Gore i regiona. Ovom odlukom, članice i članovi Sudskog savjeta su jednoglasno stavili van snage Ustav Crne Gore, svjesni da protiv njihove odluke nema pravnog lijeka, jer nije bilo protivkandidata za tu funkciju koji bi imao pravo da ga uloži", ocjenjuju Tea Gorjan Prelević (Akcija za ljudska prava (HRA)), Tea Gorjanc Prelević, advokat Veselin Radulović (MANS), Stevo Muk (Institut alternativa), advokat Velija Murić (izvršni direktor ANIMA), Ervina Dabižinović (Centar za žensko i mirovno obrazovanje), Katarina Bošković, (Adamas), Boris Marić (Centar za građanske slobode), Budislav Minić (Udruženje za zaštitu i promociju prava građanina "Pravozastupnik"), Goran Đurović (Media centar), Daliborka Uljarević (Centar za građansko obrazovanje (CGO)), Ana Novaković (Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)).

"Preostaje samo da saopštimo da je Ustav Crne Gore pogažen, i da upozorimo javnost da je umjesto vladavine prava na snazi vladavina političke moći koja lične interese pretpostavlja opštem interesu. Rezultat je poguban po Crnu Goru, posebno jer dolazi od onih čiji je posao da obezbijede nezavisnost sudstva i jednaku primjenu Ustava i zakona prema svima", dodaje se u saopštenju potpisnika.

Navode i da se Sudski savjet, koji je prihvatio neustavnu kandidaturu Medenice, a onda je i izabrao, time "definitivno kompromitovao kao marionetsko tijelo, a mjesto predsjednika Vrhovnog suda je uzurpirano".

"Dodatno je poražavajuće što je kandidatkinju jednoglasno predložila Opšta sjednica Vrhovnog suda bez ikakvog obrazloženja u odnosu na ustavnost kandidature. Kome još nije jasno, da ponovimo: Ustav je u julu 2013. godine, amandmanima koji su stupili na snagu odmah, zabranio da ista osoba bude birana za predsjednika Vrhovnog suda više od dva puta. Time je usvojio važnu demokratsku tekovinu koja služi "sprječavanju neprimjerene koncentracije lične moći", kako je obrazložila Venecijanska komisija. Međutim, ova univerzalna demokratska tekovina neće važiti za one koji žive u Crnoj Gori u vrijeme predsjednikovanja Vesne Medenice, koja će do kraja trećeg mandata koncentrisati čak 17 godina na funkciji i ličnu moć koja bi kod svakog razumnog i objektivnog posmatrača morala da izazove duboku zabrinutost.", zaključuje se.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 17.07.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija