Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KONVERZIJI KREDITA U CFH U EUR: Prijedlogom zakona je precizirano da se zakon odnosi na sve kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adico banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili


Poslanci Skupštine Crne Gore su završili raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o konverziji kredita u CFH u EUR kako bi se taj akt u potpunosti primijenio na sve korisnike tih kredita i time stavila tačka na njegova različita tumačenja.

O Predlogu zakona treba da se glasa do kraja mjeseca, kao i zaključcima Odbora za ekonomiju koji su prethodili izmjenama Zakona.

Prijedlogom zakona je precizirano da se zakon odnosi na sve kredite koje je Hipo Alpe Adria banka (Adico banka) prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR ("Sl. list CG", br. 46/2015) usvojen je 31. jula 2015. godine, ali nije primjenjivan na kredite ustupljene Heti. Kod Hete se nalazi 95 kredita od oko 100 miliona eura koji nijesu konvertovani, što je dovelo do pokretanja više od 30 sudskih izvršenja nad imovinom klijenta.

Cilj Prijedloga zakona je da se pomogne građanima, te da ne ostavlja se prostor za bilo kakva tumačenja zakona i dileme i zakonodavni okvir je jasno zaokružen.

Prijedlogom zakona stvaraju se uslovi za konverziju svih kreditnih partija.

Guverner CBCG Milojica Dakić očekuje da se u narednom periiodu poveća broj konvertovanih kredita, te da će i dalje pratiti primjenu Zakona. Iz CBCG su rekli da bi Prijedlog zakona trebalo amandmanski popraviti i da se to uradi zajedno sa Vladom.

Izvor: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 20.07.2016.