Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI POTROŠAČA: Izmjenama Zakona potrebno definisati šta znači saobraznost, a šta garancija, šta znače termini servis i ovlašćeni serviser, a potrebno je zakonski urediti i to kada kupac ima pravo na zamjenu reklamiranog proizvoda za novi, a kada na popravku. Potrebno je definisati i kraće garantne rokove za zamjenske proizvode, u odnosu na propisane za nove artikle, te odrediti ih i za potrošni materijal


Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore, na sjednici 20. jula 2016. godine, razmotrio je primjenu Zakona o zaštiti potrošača ("Sl. list CG", br. 2/2014, 6/2014 - ispr. i 43/2015).

Poteškoće u primjeni Zakona, koji je usvojen 22. januara 2014. godine, posebno su prisutne kod trgovaca bijelom tehnikom, električnim aparatima, odnosno trgovaca neprehrambenim proizvodima, istaknuto je na sjednici. I pored inicijative da predmet sagledavanja budu i pripremljeni predlozi za izmjenu i dopunu ovog Zakona, članovi odbora nijesu bili u prilici da o njima budu informisani i da od predstavnika nadležnog ministarstva dobiju odgovore.

Konstatovano je da je u Zakonu potrebno definisati šta znači saobraznost, a šta garancija. Glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić je navela da je saobraznost proizvoda označava njegovu ispravnost, dok je garancija nešto što potrošaču daje trgovac kao dodatnu povoljnost. Sa druge strane se međutim moglo čuti da oni tumače saobraznost kao usklađenost karakteristika proizvoda sa onim koje su navedene u specifikaciji, tako da je potrebno taj pojam zakonski definisati. Takođe je istaknuto da u Zakonu nedostaju termini servis i ovlašćeni serviser, a potrebno je zakonski urediti i to kada kupac ima pravo na zamjenu reklamiranog proizvoda za novi, a kada na popravku. Potrebno je definisati i kraće garantne rokove za zamjenske proizvode, u odnosu na propisane za nove artikle, te odrediti ih i za potrošni materijal.

Trgovci bijelom tehnikom, električnim aparatima ukazuju da je Zakon manjkav naročito u članovima 46. i 47. te da ostavlja prostor za brojne zloupotrebe naročito u vezi sa zamjenom proizvoda u roku od 90 dana. Smatraju da njime nije dobro utvrđen rok u kojem treba odgovoriti kupcu na njegov prigovor u vezi sa neispravnim proizvodom te da on treba da iznosi 15 dana. Takođe, mišljenja su da podnošenje prigovora treba da bude isključivo u pisanoj formi. Dodatno se zalažu za smanjenje kazni za trgovce propisanih ovim Zakonom.

Glavna tržišna inspektorka Nada Đurđić je navela da se lično zalagala da se kazne izjednače sa propisanim u Zakonu o prekršajima ("Sl. list CG", br. 1/2011, 6/2011 - ispr., 39/2011 i 32/2014). Odgovarajući na primjedbe privrednika u vezi sa zloupotrebom Zakona, da kupci reklamiraju uređaje namijenjene za kućnu upotrebu koji su se pokvarili jer su korišćeni u komercijalne svrhe, Đurđić je pojasnila da je Zakon specifičan jer štiti potrošača kao fizičko lice, a ne preduzetnike, odnosno privredne subjekte. Sa stanovišta inspekcijskih organa pružila je odgovore na postavljena pitanja i saopštila spremnost da po pojedinim oblastima tržišnog nadzora održe edukacije kako bi se Zakon što uspješnije primijenio. Smatra da je neophodno da izmjene budu dostavljene Privrednoj komori da bi kroz sugestije privrednika tekst Zakona bio unaprijeđen, a sve u cilju lakše primjene.

Izvor: Vebsajt Privredna komora Crne Gore, 21.07.2016.