Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O DOBROVOLJNOM FINANSIJSKOM RESTRUKTURIRANJU DUGOVA PREMA FINANSIJSKIM INSTITUCIJAMA: PKCG organizije Informativnu sesiju o ovom Zakonu 28. jula 2015. godine


Povodom nedavnog stupanja na snagu Zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, Privredna komora Crne Gore organizije Informativnu sesiju o mogućnostima koje nude rješenja ovog Zakona.

Na ovu temu će govoriti predstavnici Ministarstva finansija, Centralne banke Crne Gore, kao i eksperti Svjetske banke koji su radili na ovom aktu. Takođe, finansijski i pravni stručnjaci renomiranih međunarodnih revizorskih i savjetodavnih kuća će predstaviti svoja specifična iskustva na ovu temu.

Informativna sesija pružiće više informacija kako bi učesnici prepoznali benefite koje takozvani Podgorički pristup može ponuditi u dijelu prevazilaženja postojećih ili mogućih finansijskih problema.

Informativna sesija će se održati u utorak, 28. jula, 2015. godine u 11 sati u Privrednoj komori Crne Gore, Novaka Miloseva 29/II, Podgorica.

Prijave se primaju do 24. jula 2015. godine na navedene kontakte:

Tanja Radusinović, savjetnik Predsjednika

Tel: 020/230 706, Fax: 020/230 493, Mob: 067 228 863, e-mail: tradusinovic@pkcg.org.

Zakon o sporazumnom finansnijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama stupio je na snagu 1. maja, a važiće dvije godine, odnosno do 1. maja 2017. godine. Zakonom se uređuju uslovi i načini sporazumnog finansijskog restrukturiranja dugova koje pravna lice, preduzetnici i fizička lica kao korisnici hipotekarnog kredita imaju prema bankama, mikrofinansijskim institucijama i društvima koja se bave poslovima lizinga.

Povjerilac koji zaključi ugovor o finansijskom restrukturiranju kojim se otkupljuju dužnikova potraživanja ili otkup dugova koje ima prema drugim povjeriocima oslobođen je plaćanja PDV-a na otkup. Takođe, Poreska uprava je obavezana da za dužnike koji zaključe ugovor o restrukturiranju odobri plaćanje na šest mjesečnih rata za dug od 100 hiljada, a za dug koji prelazi taj iznos na 12 rata.

Zakon predviđa mirovanje dugova u toku trajanja sporazuma, odnosno odlaganje prinudne naplate izvršenja koje je pokrenuto i ostalih radnji u cilju naplate potraživanja, osim podnošenja tužbi za naplatu potraživanja, kako bi se spriječila zastarelost.

Izvor: Vebsajt Privredna komora Crne Gore, 21.07.2015.