Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACIONALNO KOORDINACIONO TIJELO ZA ZARAZNE BOLESTI: Donijete nove mjere

22.06.2020.


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je donijelo stratešku odluku o daljem otvaranju Crne Gore u skladu sa zadržavanjem naše prepoznatljive politike najvišeg stepena zaštite građana, stranaca koji žive u našoj zemlji i turista i stvaranjem preduslova za normalizaciju ekonomije pogođene pandemijom koronavirusa.

Na predlog Instituta za javno zdravlje usvojen je skup kriterijuma za povećanje dostupnosti Crne Gore, otvaranje naših granica i omogućavanje nesmetanog međunarodnog saobraćaja uz mjere prevencije širenja koronavirusa. Novi pristup zasnovan je na principima: 1: nediskriminacije – odluka se donosi na osnovu boravka odnosno rezidencijalnog statusa lica, a ne njegovog državljanstva, 2: fleksibilnosti – odluka se donosi na osnovu epidemiološke situacije uz visoku toleranciju za potrebe tranzita kroz Crnu Goru, i 3: zajedničkog i koordinisanog pristupa – Crna Gora kao lider evropske integracije popuštanje mjera sprovodi u komunikaciji i razmjeni epidemioloških podataka sa državama Evropske unije i drugim zemljam kandidatima za članstvo.

U skladu sa usvojenim principima formirane su tri liste država zavisno od: broja aktivnih i novih slučajeva infekcije koronavirusom, trenda kretanja broja inficiranih osoba i ukupnog odgovora određene države na pandemiju uzimajući u obzir dostupne informacije o aspektima kao što su kapaciteti za testiranje, nadzor, praćenje kontakata, liječenje i izvještavanje.

Služba za odnose s javnošću

Države čiji rezidenti mogu bez ograničenja ući u Crnu Goru, su: Alžir, Angola, Andora, Antigva i Barbuda, Australija, Austrija, Bahami, Barbados, Brunej, Bugarska, Butan, Češka, Danska, Dominika, Eritreja, Estonija, Etiopija, Fidži, Filipini, Finska, Gambija, Gana, Grčka, Grenada, Grenland, Gruzija, Gvajana, Gvineja, Holandija, Hrvatska, Indonezija, Irska, Island, Istočni Timor, Jamajka, Japan, Jordan, Južna Koreja, Južni Sudan, Kambodža, Kamerun, Kenija, Kina, Kipar, Kirgistan, Komorska ostrva, Kongo, Kostarika, Kuba, Laos, Letonija, Liban, Liberija, Libija, Litvanija, Luksemburg, Madagaskar, Mađarska, Malavi, Malta, Malezija, Mali, Maroko, Mauricijus, Mauritanija, Meksiko, Mjanmar, Monako, Mongolija, Mozambik, Namibija, Nepal, Niger, Nigerija, Nikaragva, Njemačka, Norveška, Novi Zeland, Obala Slonovače, Palestina, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Slovačka, Ruanda, Sejšeli, Senegal, Slovenija, Somalija, Šri Lanka, Sudan, Švajcarska, Sveta Lucija, Sveti Kristofer i Nevis, Sveti Vinsent i Grenadini, Tadžikistan, Tajland, Togo, Trinidad i Tobago, Tunis, Uganda, Urugvaj, Uzbekistan, Venecuela, Vijetnam, Zambija i Zimbabve.

Države čiji rezidenti mogu ući u Crnu Goru uz negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2 akreditovane laboratorije, star ne više od 48 sati su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina.

Nacionalno koordinaciono tijelo je posebno analiziralo epidemiološku situaciju u Srbiji. Konstatovano je da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, kojoj je naša zemlja iskreno privržena i naš ekonomski interes i potrebu. Jednoglasno je zaključeno da odluka o otvaranju prema Srbiji može biti donijeta tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca čime je proizveden visoki epidemiološki rizik.

Dio nove politike otvaranja Crne Gore je i današnja odluka da se omogući dolazak turista iz epidemiološki sigurnih djelova pojedinih država (princip regionalizacije) čarter letovima uz prethodnu komunikaciju tur-operatera sa našim nadležnim organima i bilateralni dogovor na nivou nadležnih zdravstvenih institucija.

Ukinuto je ograničenje broja putnika vazduhoplova generalne avijacije kojima je omogućen ulazak u Crnu Goru.

Ista pravila koja važe za sve putnike u smislu država čiji su rezidenti uvedena su i za osobe koje u Crnu Goru dolaze jahtama.

U skladu sa preporukama Evropske komisije Institut za javno zdravlje je predložio, a NKT prihvatilo izuzimanje iz navedenih kriterijuma određenih kategorija lica neophodnih za normalno funkcionisanje vitalnih servisa i usluga i zaposlenih koji predstavljaju jasan ekonomski interes. Posebni uslovi ulaska i kretanja kroz Crnu Goru biće propisane za:

1. Zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i naučne radnike;

2. Lica koja vrše ili obezbjeđuju transport putnika i robe;

3. Diplomate, osoblje međunarodnih organizacija, vojno osoblje i radnike humanitarne pomoći u vršenju svojih funkcija

4. Određene kategorije putnika u tranzitu;

5. Lica kojima je potrebna međunarodna zaštita ili dolaze u Crnu Goru iz drugih humanitarnih razloga (poštuje se princip zabrane protjerivanja).

Sve navedene mjere stupaju na snagu u nedjelju, 21. juna u 24:00.

Nacionalno koordinaciono tijelo je posebno analiziralo ukupni razvoj epidemiološke situacije u regionu i šire, kao u broj novih slučajeva infekcije u Crnoj Gori. Konstatovano je da činjenica da epidemiološka istraživanja puteva importacije i eventualne lokalne transmisije još nijesu završena predstavlja razlog više da se građani bez izuzetka i u potpunosti pridržavaju svih propisanih mjera.

Rezultati epidemioloških i bezbjednosnih provjera ukazuju da je nakon gotovo trideset dana u kojima u Crnoj Gori nije bilo potvrđenih slučajeva infekcije virus ponovo importovan i to neodgovornošću pojedinaca. Time nije samo narušeno javno zdravlje već su ugroženi naša ekonomija i nacionalni interes crnogorske države. Zato sve nadležne institucije imaju dodatni motiv i obavezu da u kontinuitetu snažno sprovode zakonom propisane aktivnosti i procesuiraju pojedince ili grupe koji prijete da neodgovornšću ugroze sve građane.

Usvojen je nedjeljni Izvještaj po donacijama. Do 19.06.20.g u 9h ukupni prilivi su iznosili 8.033.850,90 eura, dok su ukupni odlivi iznosili 1.758.869,13 EUR. Stanje na računu je 6.274.981,77 eura, dok su ukupni prilivi u dolarima iznosili 75.971,72 i nije bilo odliva.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je odlučilo da uvede više privremenih epidemioloških mjera u Rožajama, gdje se raširio koronavirus importovan iz Srbije i utvrdilo da je najmanje 26 od 31 slučaja aktivnih infekcija koronavirusom direktno importovano iz Srbije ili se raširilo preko građana Crne Gore koji su u proteklih deset dana protivzakonito boravile u Srbiji.

Zbog širenja koronavirusa i povećanja broja aktivnih slučajeva infekcije u Rožajama su na snazi sljedeće privremene mjere za tu opštinu:

1. Zatvara se granični prelaz Vuča – Godovo na putnom pravcu Rožaje (Crna Gora) – Tutin (Srbija);

2. Zabranjuju se sva javna okupljanja, slavlja i grupisanja više od dvije osobe izuzev članova istog domaćinstva. Mjera uključuje svadbene svečanosti, maturske proslave i dr;

3. Uvodi se obaveza nošenja zaštitnih maski i na otvorenim javnim površinama (pored mjere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru koja važi za cijelu Crnu Goru);

4. Vjerski obredi obavljaju se bez prisustva građana i

5. Sahrane se obavljaju u krugu porodice.

Odlučeno je da Vojska Crne Gore, policija i nadležne inspekcije pojačaju kontrolu državne granice.

Građanima Rožaja se preporučuje da bez velike potrebe ne napuštaju teritoriju opštine.

NKT smatra da su mjere koje su donijete optimalne za sadašnji nivo epidemije i poziva građane Rožaja da poštuju sve propisane mjere. To je najbolji način suzbijanja daljeg širenja koronavirusa i zaštite životâ i zdravlja građana i garancija da neće morati da budu uvođene strožije mjere poput zatvaranja teritorije cijele opštine.

U cilju efikasnog sprovođenja svih propisanih mjera i nadzora rada inspektora na terenu odlučeno je da direktor Uprave za inspekcijske poslove i član NKT Alija Košuta u narednom periodu svoj rad organizuje u Rožajama.

NKT je analiziralo podatke o putevima importacije koronavirusa u Crnu Goru u proteklih desetak dana nakon što je virus bio iskorijenjen. Na osnovu epidemioloških istraživanja utvrđeno je da je najmanje 26 od 31 trenutno aktivnog slučaja (84%) importovano u Crnu Goru iz Republike Srbije nakon što je više pojedinaca protivzakonito boravilo u Srbiji. Dvanaest aktivnih slučajeva su rezultat importacije od strane osoba koje su u Beogradu bile na fudbalskoj utakmici Crvena Zvezda – Partizan, dok je 14 aktivnih slučajeva rezultat importacije od strane građana Rožaja koji su protivzakonito boravili u Tutinu. Tri slučaja se još uvijek epidemiološki istražuju, a dva su rezultat importacije od strane vozača u tranzitu kroz Crnu Goru.

  S obzirom na činjenicu da je nekoliko osoba importovalo virus iz Srbije i dalje ga raširilo u Crnoj Gori odlučeno je da Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove pojačaju nadzor osoba kojima je propisana mjera samoizolacije kako bi bila spriječena mogućnost daljeg širenja virusa.

NKT još jednom upozorava da se naša zemlja nalazi u situaciji kada bije bitku za dalje očuvanje javnog zdravlja uz istovremeno sprovođenje mjera čiji je cilj oživljavanje crnogorske ekonomije i očuvanje radnih mjesta. Stoga svako nepoštovanje propisanih mjera predstavlja direktan atak na nacionalne interese, i to pogotovo na vitalne nacionalne interese kao što su očuvanje javnog zdravlja i obnova naše ekonomije.

Odlučeno je da se svim našim građanima koji su se zadesili u nekoj od država iz kojih je uvedena mogućnost ulaska u Crnu Goru bude uz negativan rezultat PCR testa omogućen prelazak granice i bez testa uz obaveznu institucionalnu izolaciju do testiranja.


IZVOR: Vebsajt Vlade, 19. i 20.06.2020.


Naslov: Redakcija