Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI KREDITI ZA PRIVREDU SA NISKOM KAMATOM

22.06.2020.


Ministar finansija Darko Radunović ukazao je da treći paket mjera podrške još nije gotov, ali da je osmišljen odnos sa komercijalnim bankama koji bi obezbijedio kredite privredi po niskoj kamati, dobroj ročnosti i grejs periodom.

"Želimo da stvorimo pretpostavke da preko komercijalnih banaka krenemo sa dobrim bankarskim proizvodima koji će imati dobru ročnost, dobar grejs period i imati povoljnu kamatnu stopu", rekao je Radunović, dodajući da će cijeli postupak biti transparentan.

Kako je objasnio, banke čuvaju ogromne depozite i treba pronaći način kako ih usmjeriti sa računa na aktivnosti kojima će se stvoriti pretpostavke za podršku razvojnim projektima.

On je naveo da će banka morati da izdvoji isti iznos novca za privredu, pod istim uslovima, kao i Vlada.

"Očekujemo da potpišemo sporazum da onoliko koliko mi budemo ostavili kod neke komercijalne banke, da toliko sredstava najmanje mora i ta banka obezbijediti. Ako kod jedne banke ostavimo 20 miliona i ona će obezbijediti 20 miliona. Tražimo istu ročnost koju i mi obezbjeđujemo. Znači, prema privredi bismo izašli sa kreditnom podrškom u iznosu od 40 miliona, sa kamatom koju takođe moramo dogovoriti", precizirao je Radunović, dodajući da će prednost za kredite imati djelatnosti koje stvaraju nove vrijednosti.

Ministar je istakao da treći paket, koji je definisan izmjenama budžeta, predviđa i podršku opštinama.

Uvrštena je i mogućnost zaduženja kod Banke za razvoj Savjeta Evrope u iznosu do 70 miliona eura.

"Sredstva će biti plasirana privredi kroz povoljne aranžmane posredstvom Investiciono-razvojnog fonda i komercijalnih banaka", objasnio je Radunović, navodeći da je paketom predviđena i mogućnost izdavanja garancije državi do 50 miliona za kreditni aranžman između međunarodnih finansijskih institucija i komercijalnih banaka za potrebe povoljnog finansiranja privrede i razvojnih projekata.

Za subvencije mikro, malim i srednjim preduzećima planirano je deset miliona, dok će za subvencije u okviru budžeta Ministarstva ekonomije biti izdvojeno tri miliona eura i dodanih pet miliona u okviru tekuće budžetske rezerve.


IZVOR: Vebsajt CdM, 16.06.2020.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija