Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI UREDBA O ODLOŽENOM PLAĆANJU PORESKIH OBAVEZA: Poreskim obveznicima koji nijesu ušli u reprogram, a imaju dospjele poreske obaveze, poreski dug na 24 rate

22.06.2018.


Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir M. Mugoša najavio da će poreskim dužnicima, koji nijesu ušli u reprogram zaostalih poreskih obaveza uskoro biti pružena još jedna prilika da to učine.

"Na predlog Poreske uprave u proceduri je donošenje nove uredbe o odloženom plaćanju poreskih obaveza. Time se pruža mogućnost onim poreskim obveznicima koji nijesu ušli u reprogram, a imaju dospjele poreske obaveze da ih plate u roku od dvije godine, na 24 rate", ukazao je Mugoša, dodajući da je riječ o obavezama nastalim nakon 1. aprila 2017.

Mugoša i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović potpisali su Sporazum o saradnji dvije institucije.

"Na ovaj način Privredna komora i Poreska uprava stvaraju mogućnosti za unapređenje poslovnog ambijenta, što je od velikog značaja za sve naše privrednike. Privredna komora nema dilemu da je neophodno boriti se protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije. Državni organi će u Komori uvijek imati partnera na tom poslu", ukazao je predsjednik Privredne komore Golubović.

Direktor Poreske uprave Mugoša ističe dugogodišnju odličnu saradnju dvije institucije koja je u obostranom i interesu privrede, odnosno svih onih koji uredno plaćaju poreske obaveze.

"Mi smo na istom zadatku da kroz borbu protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije damo podršku onima koji uredno plaćaju svoje obaveze. Komora i Poreska uprava imaju mnogo zajedničkih tema, kao što su izmjena propisa s ciljem olakšanja poslovanja, a već je prisutna zajednička ideja dvije institucije da se sagleda mogućnost smanjenja opterećenja kada su u pitanju doprinosi koje poslodavci plaćaju za zaposlene", ukazao je Mugoša.

On je istakao da je zajednička misija dvije institucije unapređenje poslovnog ambijenta.

Mugoša je naveo da je u posljednje dvije godine sa poreskim obveznicima Uprava uspostavila partnerski odnos na principima povjerenja i poštovanja, što je rezultiralo i većom naplatom prihoda. Podsjetio je da je prvi reprogram nudio mogućnost plaćanja poreskih obaveza na 60 rata uz otpis kamata ukoliko se one redovno izmiruju.

"Imamo dobar trend kada je u pitanju reprogram - 71 odsto poreskih obveznika uredno izmiruje obaveze", ukazao je Mugoša.

Na sastanku čelnika Komore i Poreske uprave razmotreni su modaliteti buduće saradnje. Potenciran je značaj koji međusobna razmjena informacija ima na unapređivanje rada ovih institucija.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.06.2018.


Naslov: Redakcija