Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UPRAVA ZA SPRJEČAVANJE PRANJA NOVCA I FINANSIRANJA TERORIZMA: 4. jula 2016. godine sa radom će početi web portal Uprave za izvještavanje o gotovinskim transakcijama u iznosu od najmanje 15 000 eura i sumnjivim transakcijama


Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma obavještava obveznike da će novi web portal Uprave za izvještavanje o gotovinskim transakcijama u iznosu od najmanje 15 000 eura i sumnjivim transakcijama, početi sa radom 4. jula 2016. godine.

Pristup novom web portalu Uprave će u cilju slanja elektronskih izvještaja o transakcijama i razmjeni dokumenta sa Upravom biti moguć samo uz upotrebu kvalifikovanih digitalnih certifikata za napredni elektronski potpis izdatih na tokenu koje izdaje Certifikaciono tijelo Pošte CG-CA. Pomenuti digitalni certifikat treba biti izdat na ime ovlašćenog lica/zamjenika, koji će u ime i za potrebe obveznika sprovoditi mjere otkrivanja i sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. Poželjno je certifikate nabaviti prije početka rada novog portala i dostaviti Upravi javne ključeve digitalnih certifikata prema sledećem uputstvu :

Uputstvo za eksportovanje javnog ključa

Od 4.jula 2016. godine izvještavanje će biti isključivo moguće po novim obrascima koji su sastavni dio Pravilnika o dopunama Pravilnika o uslovima i načinu dostavljanja podataka o gotovinskim transakcijama u iznosu od najmanje 15 000 eura i sumnjivim transakcijama ("Sl. list CG", br. 36/2016), koji je stupio na snagu 17. juna 2016. godine.

Novi obrasci:

Obrazac 01 Banke

Obrazac 02 brokeri i fondovi

Obrazac 03 CDA i berze

Obrazac 04 Carinski organ

Obrazac 05 Društva za životno osiguranje

Obrazac 06 Ostali

 Uputstvo za popunjavanje obrazaca

Izvor: Vebsajt Uprava za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, 20.06.2016.