Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PROBLEM NETARIFNIH BARIJERA

22.05.2019.


Netarifne barijere, koje opterećuju privredu i po nekoliko godina, su i dalje veoma aktuelne, a za njihovo uklanjanje ključno je unaprjeđenje sistema rješavanja sporova, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG).

"Za Crnu Goru su to diskriminatorni tretman u primjeni akciza za vino i pivo sa Albanijom, za pivo sa Bosnom i Hercegovinom, kao i plaćanje dodatnih sertifikata o kvalitetu u trgovini sa Kosovom i Makedonijom", rekli su iz Stručne službe PKCG.

Za njihovo uklanjanje ključno je, kako su naveli, unapređenje sistema rješavanja sporova, što je najveći nedostatak CEFTA 2006 sporazuma.

"Posezanje za kontra mjerama je izraz nedostatka dijaloga i riješenosti da se izazovi rješavaju na međunarodno prihvatljiv način", rekli su iz PKCG.

Crna Gora je, kako su saopštili, veoma posvećena harmonizaciji i pojednostavljenju trgovine.

"Strategijom o trgovinskim olakšicama definisala je da će do kraja 2022. godine biti otklonjena uska grla u prekograničnom prometu robe, te smanjeno vrijeme potrebno za sprovođenje procedura uvoza, izvoza i tranzita robe za najmanje 50 odsto, a troškovi za 20 odsto", ukazali su iz Komore.

Za privatni sektor su najvažniji omogućavanje jednostavnog pristupa informacijama, skraćenje vremena carinjenja, harmonizacija podataka i implementacija bespapirne obrade podataka, analiza naknada u cilju smanjenja njihovog broja i vrsta, povećanje efektivnosti i efikasnosti graničnih kontrola, te proširenje saradnje među graničnim organima.

Iz Komore su rekli da se sve češće u posljednje vrijeme čuje da je CEFTA sporazum prevaziđen. Tokom nedavno održanog biznis foruma na Kopaoniku ocijenjeno je takođe da je CEFTA sporazum prevaziđen i ukazano je na potrebu za novim sporazumom. Najavljena je inicijativa za izmjenu CEFTA sporazuma.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.05.2019


Naslov: Redakcija