Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODRŽANA SJEDNICA SAVJETA ZA SARADNJU ORGANA DRŽAVNE UPRAVE I NEVLADINIH ORGANIZACIJA: Usvojen Izvještaj o radu za 2018. godinu

22.05.2019.


Peta sjednica Savjeta za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija, kojom je predsjedavala ministarka javne uprave Suzana Pribilović, održana je 17. maja 2019. godine u Podgorici.

Savjet je usvojio Izvještaj o radu za 2018. godinu. U odnosu na status realizacije zaključaka i preporuka Savjeta, istaknuto je da su isti ohrabrujući, posebno u dijelu koji se odnosi na preporuke za efikasniju primjenu Zakona o nevladinim organizacijama ("Sl. list CG", br. 39/2011 i 37/2017).

Nakon sprovedene prve godine primjene novog modela raspodjele sredstava, a u skladu sa preporukom Savjeta, Ministarstvo javne uprave je, u saradnji sa projektom "Tehnička podrška razvoju institucionalnih mehanizama saradnje organa državne uprave i NVO", sprovelo evaluaciju postupka procjenjivanja projekata/programa NVO na konkursima državne uprave. Cilj ove evaluacije je sveobuhvatno sagledavanje glavnih izazova u sprovođenju konkursa u 2018. godini, i pripreme za sprovođenje modela finansijske podrške projektima/programima NVO u budućem periodu.

Ovim povodom, Savjet je usvojio Izvještaj o sprovedenoj evaluaciji postupaka procjene programa/projekata NVO na konkurse organa državne uprave u 2018. godini i preporučio da se zaključci i predozi iz Izvještaja koriste u cilju sačinjavanja preporuka Analize efekata primjene Zakona o nevladinim organizacijama, koju priprema Ministarstvo javne uprave.

Razmatrajući sadržaj finansijskih iskaza NVO koji se dostavljaju prilikom apliciranja na konkurse organa državne uprave, Savjet je preporučio da se sadržaj obuka o standardima finansiranja projekata i programa NVO iz javnih izvora, koje realizuje Ministarstvo javne uprave u saradnji sa Upravom za kadrove, upotpuni uputama za kvalitetniju evaluaciju finansijskih iskaza NVO (bilansa stanja i bilansa uspjeha) od strane članova komisija za raspodjelu.


IZVOR: Vebsajt Kancelarije za saradnju s nevladinim organizacijama, 17.05.2019


Naslov: Redakcija