Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Kod jedne banke utvrđene nepravilnosti prilikom prijava sumnjivih transakcija. Podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka

22.05.2018.


Centralna banka je, postupajući po zahtjevu Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kontrolisala tri banke, a protiv jedne će podnijeti zahtjev sudu za pokretanje prekršajnog postupka.

"Centralna banka je kod te banke utvrdila nepravilnosti prilikom prijava sumnjivih transakcija", navodi se u izvještaju o radu Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma za prošlu godinu.

Ime banke Uprava ne navodi, a ni Centralna banka ne saopštava te podatke, jer je zakon u tome sprječava.

Podsjetimo da je direktor ove uprave Vesko Lekić prije par dana ukazao da su od januara prošle godine do danas, nadležnim državnim organima uputili 102 predmeta po osnovu sumnje da je počinjeno krivično djelo pranje novca i 25 predmeta sa osnovom sumnje na finansiranje terorizma.

Procedura nalaže da ukoliko Uprava na osnovu dobijenih izvještaja posumnja da neka poslovna banka nije prijavila sumnjivu transakciju, može uputiti zahtjev CBCG za njenu ciljnu kontrolu.

"Uprava je u prošloj godini izdala 19 naloga bankama za privremeno obustavljene transakcije i po tom osnovu je blokirano 5,5 miliona eura i 3,4 miliona dolara", navodi se u izvještaju koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Objašnjeno je da procedura nalaže da, nakon što banka prijavi sumnjivu transakciju, a prije njenog izvršenja, Uprava može pisanim zahtjevom naložiti da se ona obustavi na 72 sata.


IZVOR: Vebsajt CdM, 19.05.2018.


Naslov: Redakcija