Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO PRAVDE: U protekle tri godine 80 lica završilo u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije

22.05.2018.


Zbog neplaćanja alimentacije u protekle tri godine oko 80 osoba završilo je iza rešetaka, pokazuju podaci Ministarstva pravde. Nema zvanične statistike o tome koliko roditelja ne plaća alimentaciju, ali neka istraživanja pokazuju da taj procenat iznosi oko 70 odsto. Za alimentaciju se u prosjeku isplaćuje 94 eura, ali i do tog iznosa često se teško stiže.

Prošle godine u Crnoj Gori razvedeno je 586 brakova i to je godina po najvećem broju razvoda od 2012, pokazuju podaci Monstata.

Starateljstvo nad djecom je u većini slučajeva dodijeljeno majkama, ali nema preciznih podataka o tome koliko njih, djecu odgaja bez alimentacije, koju su očevi, prema zakonu dužni da uplaćuju za izdržavanje djece. To je zato što većina njih ne prijavljuje nesavjesne očeve.

"Otprilike trećina slučajeva koji se jave SŽK za pomoć problem je sa alimentacijom. Tokom prošle godine imali smo 108 prijavljenih slučajeva, naravno ne odlučuju se sve žene da pokrenu postupak, bilo da je to postupak za izvršenje ili krivični postupak upravo zbog osjećaja sramote ili zbog toga da ne pogoršavaju ionako loše odnose sa bivšim partnerima", navodi Jovana Hajduković, iz Sigurne ženske kuće.


IZVOR: Vebsajt CdM, 18.05.2018.


Naslov: Redakcija