Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Na legalizaciju čeka 100 hotela

22.05.2018.


Ukoliko do 15. jula 2018. godine ne podnesu zahtjev za legalizaciju, 80 do 100 hotela neće dobiti produženje privremene dozvole za rad. Na raspravi Odbora za turizam i građevinarstvo u Privrednoj komori poručeno je da vremena još ima, ali da veliki broj vlasnika hotela i ugostiteljskih objekata, iako su pripremili dokumentaciju, čekaju da vide koliko će ih legalizacija koštati.

"Imamo puno hotela koji moraju da uđu u procedure legalizacije, jer ako zakasne bojim se da ćemo imati problema sa dozvolama za rad", ukazao je predsjednik odbora Dragan Ivančević.

Zato je konstatovano da treba pojačati informativnu kampanju za upoznavanje privrednika iz sektora turizma i ugostiteljstva o neophodnosti legalizacije bespravno podignutih objekata.

Zaključeno je da treba napraviti bazu licenciranjih privrednih subjekata, geodeta arhitekata, građevinaca i drugih i dati link ili kontakte za povezivanje sa njima, kako bi privrednici lakše ušli u proces odabira.

Dogovoreno je da opštine odrede i objave kontakt osobe zadužene za legalizaciju i da na svojim internet stranicama objavljuju ažurirane podatke o podnijetim zahtjevima i riješenim predmetima.

Zaključeno je i da treba ubrzati izradu lokalne planske dokumentacije radi bržeg završetka legalizacije, kao i da treba pojednostaviti i ubrzati proces dokupa parcele u slučaju da je dio objekta izgrađen na državnom zemljištu.

Direktor direktorata za stanovanje u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović ukazao je da povoljnijih uslova za legalizaciju neće biti.

Upozorio je da se postupak legalizacije prekida samo u dva slučaja ukoliko nijesu riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu i kada objekat nije definisan planskom dokumentacijom.

"Rok za podnošenje zahtjeva je 15. jul. Opštine su dužne da donesu odluke o komunalnim naknadama za bespravne objekte, a neke to još nijesu uradile", poručio je Čanović dodajući da su opštine dužne da ta sredstva ulože u mjesto u kojem su prikupljena i najavio kontrolu trošenja novca od komunalnih naknada.

Podsjetio je da vlasnici bespravnog objekta imaju tri godine da ga upodobe sa smjernicama iz rješenja o legalizaciji.

Generalni sekretar zajednica opština Nebojša Adžić ukazao je da je osam opština donijelo odluku o komunalnom opremanju, šest nema saglasnost, dvije nijesu dostavljale prijedloge, a devet je dobilo saglasnost i da mogu da počnu proces legalizacije.


IZVOR: Vebsajt CdM, 18.05.2018.


Naslov: Redakcija