Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA: Institut alternativa ocjenjuje da se Predlogom zakona unazađuje sistem javnih nabavki i poziva Skupštinu CG da ne usvoje predložene izmjene

22.05.2017.


Vlada je suprotno propisima i bez organizovanja javne rasprave i uključivanja građana, usvojila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i predložila sporna rješenja kojima se unazađuje taj sistem, ocijenili su iz Instituta alternativa (IA).

Iz IA su pozvali poslanike u Skupštini da ne usvoje predložene izmjene i dopune, kako bi se Vlada vratila svom prvobitnom planu pripreme novog zakona u čiju bi pripremu zainteresovana javnost bila uključena.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Predlog zakona, iako je, kako su ukazali iz IA, Strategijom razvoja sistema javnih nabavki od prošle do 2020. godine, za ovogodišnji prvi kvartal bilo planirano usvajanje novog Zakona o javnim nabavkama.

"Prema Uredbi o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona ("Sl. list CG", br. 12/2012), Vlada je imala obavezu da dokument, nakon što ga radna grupa pripemi u formi nacrta, pošalje Evropskoj komisiji (EK) na komentare, a zatim stavi na javnu raspravu, čime bi se građani i zainteresovana stručna javnost uključila u njegovu pripremu", navodi se u saopštenju IA.

Vlada se, kako su naveli, oglušila o tu obavezu i dokument, koji sadrži vrlo sporna rješenja, usvojila u izolovanom procesu, iza zatvorenih vrata.

IA je, prema riječima njegovih predstavnika, prije samo mjesec od Uprave za javne nabavke i Ministarstva finansija dobio informaciju da se još radi na nacrtu novog zakona.

"Naime, posebna radna grupa, navodno, već skoro godinu radi na pripremi novog zakona, pa nije jasno zašto se na kraju Vlada opredijelila za izmjene i dopune, a ne novi akt", ukazali su iz IA.

U IA tvrde i da javnost nije bila upoznata sa Vladinom namjerom da paralelno sa pripremom novog zakona usvoji njegove izmjene i dopune i bila je u potpunosti isključena iz tog procesa.

"Vlada je usvojila dokument za koji javnost nije znala da ga priprema, a onaj koji je pripremala navodno će usvojiti tek krajem godine. Takvi postupci Vlade zbunjuju i domaću i međunarodnu javnost i ne ulivaju povjerenje da su nadležne institucije spremne da ozbiljno pristupe ispunjenju obaveza koje proizilaze iz procesa pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU)", poručili su iz IA.

Iz IA su rekli i da je na isti način, iza zatvorenih vrata i bez učešća javnosti, prije godinu i po Vlada je usvojila i Strategiju razvoja sistema javnih nabavki.

"Uprkos višegodišnjem insistiranju EK da se otvorenost sistema javnih nabavki u Crnoj Gori unaprijedi, Vlada ga sve više zatvara i krije od očiju javnosti, samostalno odlučujući o procedurama za trošenje oko 400 miliona eura poreskih obveznika, koliko se godišnje potroši na javne nabavke", dodaje se u saopštenju.

Iz IA su saopštili da su Predlogom zakona predviđene i hitne nabavke, koje naručilac izuzetno, u nepredviđenim situacijama može da realizuje bez sprovođenja postupka javnih nabavke, a koje, ukoliko kontrola nadležnih institucija ne bude funkcionisala, ostavljaju veliki prostor za zloupotrebe i korupciju.

"Imajući u vidu koliko se godišnje novca građana potroši na javne nabavke, odnosno da je za poslednje tri godine u Crnoj Gori zaključeno oko 18 hiljada ugovora o javnim nabavkama ukupne vrijednosti preko milijardu eura, javnost mora biti uključena u proces pripreme zakonodavstva kojim se ta oblast uređuje", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.05.2017.


Naslov: Redakcija