Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

SAVJET CENTRALNE BANKE: Niže kamate na kredite i štednju


Bankarski sektor Crne Gore u prvom kvartalu zabilježio je rast aktive, kapitala i depozita, ali i pad ukupnih kredita i pozajmica u odnosu na decembar prošle godine, zaključak je Savjeta Centralne banke.

Novoodobreni krediti banaka u prvom kvartalu ove godine porasli su 6,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Aktivne kamatne stope na ukupne i novoodobrene kredite, kao i pasivne na ukupne depozite, bilježe pad u odnosu na prethodni mjesec navedeno je u saopštenju CBCG.

Evidentno je poboljšanje koeficijenata kvaliteta aktive na mjesečnom nivou, osim kod kredita koji kasne sa otplatom preko 30 dana.

Stabilnosti bankarskog sektora, pored visokog nivoa likvidnosti i solventnosti, doprinosi i smanjenje nekvalitetnih kredita i potraživanja. Finansijski rezultat na nivou sistema je pozitivan, ocijenjeno je u saopštenju.

Savjet je usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za mart i Godišnji makroekonomski izvještaj CBCG za prošlu godinu.

Kako je navedeno, inflacija u prošloj godini imala je negativan predznak usled smanjenja agregatne tražnje i pada cijena određenih proizvoda, a zabilježen je rast stranih direktnih investicija od 9,3 odsto.

Savjet je usvojio godišnji izvještaj o radu Fonda za zaštitu depozita za prošlu godinu i upoznao se sa godišnjim izvještajem o radu bankarskog ombudsmana za prošlu godinu i izvještajem za prvi kvartal ove godine.

Izvor: Vebsajt Dan online, 21.05.2015.