Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO: Rok za prijavljivanje kandidata za Glavnog specijalnog tužioca i Specijalne tužioce ističe 25. maja 2015. godine


Uspostavljanje tužilaštva kao institucije koja će biti spremna da se uhvati u koštac sa svim vidovima kriminala trebalo bi da bude državni cilj, a ne samo zadatak zbog EU i NATO integracija, rekao je Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković. On je najavio da bi narednog mjeseca Crna Gora mogla da dobije glavnog specijalnog tužioca.

Rok za prijavljivanje kandidata za Glavnog specijalnog i Specijalne tužioce ističe 25. maja 2015. godine, kao i da, dok se oglas ne završi, neće saopštavati broj, niti imena prijavljenih kandidata.

"Vjerujem da će se samo profesionalci prijaviti i za specijalne tužioce. Time bi se stekli uslovi da se do kraja juna 2015. formira Specijalno državno tužilaštvo, od koga se dosta očekuje. Istovremeno napominjem da buduci tužioci iz Specijalnog državnog tužilaštva još nemaju prostorije za rad, već će one biti obezbijeđene iseljavanjem Višeg suda za prekršaje", dodao je Stanković.

Komentarišući Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu ("Sl. list RCG", br. 69/2003 i "Sl. list CG", br. 40/2008, 39/2011, 46/2013 i 11/2015 - dr. zakon -  Zakon), koje su u skupštinskoj proceduri, on je rekao da smatra da su poslanici uvidjeli da je neophodno da Zakon usaglase sa Ustavom, zbog čega je i došlo do predloga izmjena.

" U slučaju usvajanja predloga, 25 poslanika ne bi moglo da predloži Skupštini razrješenje Vrhovnog državnog tužioca, kao što je to sadašnjim rješenjem predviđeno, već da iniciraju razrješenja VDT-a Tužilačkom savjetu, na čiji predlog je Skupština i izabrala Vrhovnog državnog tužioca, podrškom tri petine poslanika", pojasnio je Stanković.

Govoreći o mjestu i ulozi Tužilaštva u procesu EU i NATO integracija, on je naveo da je uloga Državnog tužilaštva veoma važna za državu, bez obzira na procese, i da ne treba posebno govoriti o poglavljima 23. i 24. i očekivanjima od tužilaštva u postizanju propisanih ciljeva.

"Ostvarenje zadataka iz Akcionih planova, međutim, ne treba da nam bude jedini cilj, već uspostavljanje institucije koja će profesionalnim odnosom i proaktivnim djelovanjem biti spremna da se uhvati u koštac sa svim vidovima kriminala, na principima zakonitosti i jednakosti pred zakonom, nepristrasno i objektivno, bez bilo čijeg uticaja", dodao je Stanković.

Izvor: Vebsajt RTCG, 21.05.2015.