Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE POSLOVE: Naplaćeno pet miliona eura

22.04.2019.


Inspektori Uprave za inspekcijske poslove su tokom 2018. obavili skoro 65.000 inspekcijskih pregleda, u kojima je utvrđeno više od 25.000 nepravilnosti. U cilju otklanjanja utvrđenih nepravilnosti inspektori su donosili preventivne mjere, ali i naplatili novčane kazne u vrijednosti od preko pet miliona eura, a ukupni ostvareni finansijski efekat inspekcijskog nadzora zajedno sa spoljnotrgovinskim prometom iznosi blizu šest miliona eura, istakao je direktor Alija Košuta.

Kako je istakao, treba istaći da se iz godine u godinu povećava procenat broja naplaćenih prekršajnih naloga, pa je prošle godine naplaćeno skoro 90 odsto od broja izdatih.

Košuta je najavio i početak pojačanog nadzora tokom ljetnje turističke sezone.

Kako je istakao, za ovakve rezultate rada zaslužni su, prije svega, mladi kadrovi koji su unijeli novu energiju i pokazali veliku posvećenost u radu, uz svesrdnu pomoć iskusnijih kolega.

"U prošloj godini ostvareni su značajni efekti suzbijanja sive ekonomije kroz legalizaciju vršenja djelatnosti u oblasti trgovine, zanatstva, turizma, ugostiteljstva, pružanja zdravstvenih, usluga socijalne i dječje zaštite, priređivanja igara na sreću i korišćenja prirodnih resursa. Kada je u pitanju tržište rada, Inspekcija rada se prioritetno bavila suzbijanjem rada 'na crno', a u 2018. godini zatekla je 2.122 osobe koje su bile bez ugovora o radu, od kojih je 689 nakon postupanja ove inspekcije zaključila ugovor o radu sa poslodavcem", ukazao je Košuta.

Direktor Uprave je istakao da će pojačani nadzor početi već od 1. maja i trajaće do kraja avgusta.

U ovim aktivnostima biće angažovano više od 60 inspektora iz Turističke, Tržišne, Inspekcije rada i Zdravstveno-sanitarne inspekcije i to na teritoriji Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja.

Košuta se osvrnuo i na kritike upućene Upravi u vezi autoputa.

"Naše inspekcije: Ekološka, Inspekcija za vode i Inspekcija rada od početka realizacije projekta auto-puta obavljaju pojačan inspekcijski nadzor iz okvira naših nadležnosti. Ove inspekcije izvršile su preko 190 kontrola, izrekle 46 mjera ukazivanja i donijele 40 rješenja kojima su naložile otklanjanje nepravilnosti, izdale 42 prekršajna naloga i 20 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i podnijele jednu krikrivičnu prijavu", istakao je Košuta.

Na konferenciji je navedeno da je, kada je u pitanju zaštita životne sredine, Ekološka inspekcija u kontinuitetu obilazila auto-put od početka njegove izgradnje kako bi predlagala mjere za poboljšanje kvaliteta vode i pratila sve parametre koji određuju njen kvalitet.

Po nalogu ove inspekcije izgrađeni su dodatni sedimentacioni bazeni za smanjenje mutnoće vode, postavljeni separatori ulja i masti, vršen je monitoring kvaliteta otpadnih voda i površinskih voda, uklanjanje betonskog mulja iz bazena, upravljanje posebnim vrstama otpada i predavanje istog ovlašćenom sakupljaču.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.04.2019.


Naslov: Redakcija