Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CENTRANLA BANKA PRIPREMA SERVIS ZA INSTANT PLAĆANJA

22.03.2019.


Centralna banka (CBCG) počela je pripremne aktivnosti za uvođenje servisa instant plaćanja u Crnoj Gori, saopštio je njen guverner Radoje Žugić.

On je ukazao da CBCG prati trendove i primjenu finansijske tehnologije u poslovnim bankama, zahtjevajući strogo vođenje računa o bezbjednosti transakcija i zaštiti od sajber kriminala.

"Centralne banke moraju oprezno ispitati mogućnost kontrolisane primjene finansijske tehnologije kroz prizmu očuvanja finansijske stabilnosti", rekao je Žugić.

On je dodao da unaprijeđena tržišna infrastruktura mora biti ne samo efikasna i inovativna, već sigurna i otporna na rizike.

Iz CBCG su saopštili da su se glavne teme ovogodišnjeg skupa, koji okuplja guvernere, predstavnike banaka i finansijskog sektora zemalja regiona, odnosile na monetarnu politiku i centralno bankarstvo.

Panelisti su se složili u ocijeni da finansijska tehnologija postavlja brojne izazove pred monetarnu politiku, posebno u svijetlu digitalnog okruženja, kao i da taj segment mora biti adekvatno zakonski regulisan.

"Kroz regulativu se mora obezbijediti visok stepen sigurnosti tih transakcija i istovremeno zadovoljstvo klijenata, koji sve više koriste moderne bankarske usluge", zaključeno je tokom panela.

Godišnji susreti guvernera centralnih banaka regiona, koje sedmu godinu uzastopno organizuje hrvatski poslovni nedjeljni časopis Lider u saradnji sa Narodnom bankom Hrvatske, imaju za cilj unaprjeđenje saradnje finansijskih institucija regiona i razmjenu iskustava.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.03.2019.


Naslov: Redakcija