Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EBRD: CG da zadrži fiskalnu disciplinu

22.03.2018.


Crnogorska ekonomija će u ovoj godini, prema očekivanjima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), rasti 3,3 odsto, pri čemu je važno da država zadrži disciplinu u pogledu fiskalnih mjera i da drži javni dug pod kontrolom.

Glavni ekonomista EBRD za region Jugoistočne Evrope, Peter Sanfrej, ukazao je da su u banci impresionirani stopom ekonomskog razvoja Crne Gore za ovu godinu.

"Očekujemo stopu razvoja od 3,3 odsto i da to bude ravnomjerno raspoređeno kroz različite sektore", rekao je Sanfrej na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen Izvještaj o tranziciji, pod nazivom Održavanje rasta.

On je ukazao da očekuju od crnogorskih vlasti da nastave dobru praksu kada je u pitanju razvoj konkurentnosti fiskalne stabilnosti i dobrog upravljanja.

"EBRD će nastaviti da bude aktivna u Crnoj Gori i radiće na razvoju privatnog sektora, podršci zelenoj ekonomiji, održivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Posebno ćemo nastaviti interesovanje za sve projekte koji mogu podržati dalji razvoj Crne Gore i integraciju u šire projekte Zapadnog Balkana", rekao je Sanfrej.

On je naveo da uvijek postoje rizici po ekonomiju, pri čemu je crnogorska privreda pokazala visok stepen otpornosti na spoljne faktore.

"Posebno je važno da država zadrži disciplinu u pogledu fiskalnih mjera i da se vodi striktna kontrola nad trošenjem kako bi javni dug bio proporcionalan ukupnom razvoju, odnosno kako bi se držao pod kontrolom", saopštio je Sanfrej.

On je rekao da je neophodno da se u ovoj godini unaprijedi konkurentnost u privatnom sektoru, prekogranični transport, energetske veze, kao i mekana poveznost, koja je važna za zemlje regiona.

"Važne su i zdrave fiskalne politike, a u Crnoj Gori su ohrabrujući koraci u ovom pogledu", dodao je Sanfrej.

On je ocijenio da javni dug ostaje relativno visok u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP) i u poređenju s drugim zemljama.

Šef Kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Jap Sprej, podsjetio je da je banka za 12 godina u Crnu Goru investirala preko 500 miliona eura.

EBRD je, prema njegovim riječima, finansirala oko 60 projekata, dok je njene savjetodavne usluge dobilo 600 malih i srednjih preduzeća.

Sprej je kazao da EBRD u Crnoj Gori želi prvenstveno da se bavi integracijom putne infrastrukture.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.03.2018.


Naslov: Redakcija