Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA: 77 presuda za korupciju za četiri godine

22.03.2018.


U prethodnoj godini 37 javnih funkcionera dalo je ostavku po nalozima Agencije za spriječavanje korupcije, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Iz tog resora su ukazali da su novoformirane institucije, kao što su Specijalno državno tužilaštvo i Agencija za sprječavanje korupcije dokazale da su na visini zadatka.

"Specijalno državno tužilaštvo je u svom radu imalo 1.615 predmeta, radi se o specijalnim predmetima od kojih je preko 1.000 završeno. Što se tiče rada sudova u prethodne četiri godine imamo 77 pravosnažnih i 41 nepravosnažnu presudu u oblasti korupcije", ukazao je pregovarač za poglavlja 23 i 24, Miodrag Radović iz Ministarstvo evropskih poslova.

MANS je u izvještaju naveo da je najviše reformi predviđenih Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23 sprovedeno u pravosuđu, a najmanje u borbi protiv korupcije i saradnji sa nevladinim sektorom.

U protekle četiri godine, Crna Gora je, kažu u MANS-u sprovela samo polovinu planiranih reformi u oblasti vladavine prava.

"To su uglavnom one reforme koje se odnose na osnivanje institucija, usvajanje zakona, podzakonskih akata, osnivanje nekih organa. Međutim, da se dođe do nekih ključnih aktivnosti, tu fali rezultata ili gotovu da ih uopšte nema", saopštila je Zorica Ćeranić iz MANS-a.

Iz Ministarstva evropskih poslova kažu da su dinamiku ostvarivanja reformi usaglasili kako nadležni, tako i predstavnici nevladinog sektora. Zato, ih kažu, čude rezultati MANS-ovog istraživanja.

"Ovaj stepen realizacije je usaglašen na nivou radne grupe u kojoj učestvuje devet predstavnika NVO-a između ostalih i MANS, koji je bio veoma aktivan u ovom periodu", ukazao je Radović.

U MANS-u tvrde da je trećina mjera djelimično realizovana, a da svaka osma planirana nije sprovedena. Poručuju da je najviše urađeno u oblasti pravosuđa a najmanje u oblastima borbe protiv korupcije i saradnje sa nevladinim sektorom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Dijana Drašković, 20.03.2018.


Naslov: Redakcija