Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CG U BORBI PROTIV NELEGALNOG RIBOLOVA

22.02.2018.


Crna Gora će u oblasti ribarstva imati podršku Evropske komisije, ne samo u dijelu usklađivanja sa Zajedničkom ribarskom politikom EU i podizanja konkuretnosti sektora ribarstva, već i u dijelu podizanja kapaciteta u suočavanju sa zajedničkim izazovima kakvi su sve vrste nelegalnog ribolova.

To je poruka dvodnevne međunarodne radionice na temu nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova (IUU ribolov), koja je održana u Podgorici, u organizaciji Instrumenta za tehničku pomoć (TAIEX) i Evropske komisije.

Na skupu je učestvovalo 29 delegata iz sedam država: Crne Gore, Turske, Bosne i Hecegovine, Makedonije, Srbije, Albanije i Kosova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede, cilj radionice bio je da se zemlje učesnice upoznaju sa primjenom evropskog zakonodavnog okvira i ciljevima kada je u pitanju IUU ribolov, kao i da se intenzivira saradnja zemalja u borbi protiv navedenih izazova.

U ime Crne Gore, kao domaćina međunarodne radionice, skup je otvorila generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavica Pavlović.

Pavlović je istakla da je nelegalni ribolov u svim zemljama Mediterana, pa i Crnoj Gori prepoznat kao ozbiljan izazov i problem koji negativno utiče na očuvanje i održivo upravljanje resursima ribe, kao i na stanje tržišta proizvoda ribarstva.

Podsjetila je da u cilju unapređenja kontrole i borbe protiv svih vrsta nelegalnog ribolova u Crnoj Gori Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u junu prošle godine formiralo radnu grupu, čiji su članovi predstavnici svih relevantnih državnih i naučnih institucija kao i predstavnici NVO sektora i grupe građana.

Prvenstveni zadatak i cilj ove radne grupe je da se u napravi širok front za zajedničku borbu protiv nelegalnih aktivnosti, a Pavlović je istakla zadovoljstvo što su dosadašnje aktivnosti dale pozitivne rezultate u suzbijanju ovih pojava.

Pavlović je dodala da će Crna Gora nastaviti aktivno da učestvuje u svim aktivnostima vezanim za održivo ribarstvo u Mediteranu, a naročito Jadranskom moru.

U ime Generalnog direktorata za Ribarstvo Evropske komisije Stilianos Mitolidis je istakao da Evropska unija djeluje u borbi protiv nelegalnog, neprijavljenog i neregulisanog ribolova, koji sve više osiromašuje mora, uništava staništa i stavlja legalne ribolovce u neravnopravan položaj.

Savjetnik za ribatstvo u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Deniz Frljučkić prezentovao je stanje u oblasti zakonodavnog i institucionalnog okvira u Crnoj Gori kojima se bori protiv nelegalnog ribolova.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.02.2018.


Naslov: Redakcija