Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O OPORAVKU I SANACIJI BANAKA: Cilj zakona je da se obezbijede uslovi za jačanje stabilnosti finansijskog sistema u slučajevima problema kod značajnijih banaka. Zakonom će se urediti pravila, postupci i instrumenti za sanaciju banaka, ovlašćenja i zadaci sanacionog tijela. Planirano je da se osnuje sanacioni fond i da se zakonom definiše finansiranje, korišćenje novca iz fonda i upravljanje tim novcem. Zakon neće predviđati da se novcem iz državnog budžeta spasava neka banka

22.02.2017.


Centralna banka (CBCG) priprema Zakon o oporavku i sanaciji banaka kojim će se urediti uslovi i metodi sanacije banaka od sistemskog značaja. Cilj tog zakona je da se obezbijede uslovi za jačanje stabilnosti finansijskog sistema u slučajevima problema kod značajnijih banaka.

 Zakonom će se urediti pravila, postupci i instrumenti za sanaciju banaka, ovlašćenja i zadaci sanacionog tijela. Planirano je da se osnuje sanacioni fond i da se zakonom definiše finansiranje, korišćenje novca iz fonda i upravljanje tim novcem. Iz CBCG su objasnili da zakon neće predviđati da se novcem iz državnog budžeta spasava neka banka.

"Izrada Zakona o sanaciji banaka je u toku. Početak njegove primjene očekuje se nakon što predlog teksta zakona prođe redovnu proceduru (javna rasprava i mišljenje Evropske komisije), predlaganje i usvajanje u Skupštini. Planirani rok za njegovo usvajanje je kraj 2017. godine", rečeno je iz CBCG.

Kako su objasnili tim Zakonom se u pravni poredak Crne Gore implementira Direktiva 2014/59/EU od 15. maja 2014. godine o uspostavljanju okvira za oporavak i sanaciju kreditnih institucija i investicionih društava (BRRD).

"Sastavni dio Direktive 2014/59/EU su i preventivne mjere - obaveza priprema i ažuriranje planova oporavka banaka. Tim planovima se predviđaju mjere koje banke treba da preduzmu za popravljanje svog finansijskog položaja nakon značajnog pogoršanja. To će biti posebno od značaja zato što će se na taj način ojačati poslovanje banaka i spriječiti njihov prekomjerni rast ili preuzimaje prekomjernog rizika. Centralna banka će kroz planove oporavka imati sve potrebne informacije i moći će da identifikuje i osigura nastavak ključnih funkcija banke", objasnili su iz CBCG.

Dodaju da u skladu sa Direktivom 2014/59/EU država uspostavlja svoje domaće aranžmane finansiranja preko fonda čiju upotrebu može da pokrene organ nadležan za sanaciju.

"Ova Direktiva ne propisuje da se od države zahtijeva finansiranje sanacije sredstvima iz opšteg budžeta", istakli su u CBCG.

Na pitanje da li ima neka banka u sistemu kojoj je potrebna pomoć, iz CBCG su naglasili da je bankarski sistem stabilan, solventan i visoko likvidan.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 21.02.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija