Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O OGRANIČAVANJU UPOTREBE DUVANSKIH PROIZVODA: U svim javnim prostorima biće zabranjeno pušenje. Za fizička lica kazna je od 30 do dvije hiljade eura, pravna lica će morati da izvoje od 500 do 20 hiljada, dok će preduzetnici platiti kaznu od 150 do šest hiljada eura

22.01.2018.


Novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda biće predat Vladi Crne Gore na razmatranje do kraja ove godine. Predlog zakonskog teksta trenutno se nalazi u Briselu, na usaglašavanju sa propisima Evropske unije (EU). U odnosu na važeći ima izmjena, a kaznena politika, vjeruju nadležni, glavni je mehanizam za sprovođenje najavljenog zakona.

Važeći Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda ("Sl. list RCG", br. 52/2004 i "Sl. list CG", br. 32/2011, 47/2011 - ispr., 28/2012 - dr. zakon i 3/2016) nije se proslavio po primjeni. Zamijeniće ga novi, gotovo isti, a mjere nadzora u praksi možda ovoga puta budu dosljednije.

"U svim javnim prostorima biće zabranjeno pušenje. Ko se ogluši o zakon biće novčano kažnjen", kaže Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja, koje je predlagač zakona.

Za fizička lica kazna je od 30 do dvije hiljade eura, pravna lica će morati da izvoje od 500 do 20 hiljada, dok će preduzetnici platiti kaznu od 150 do šest hiljada eura.

Šuković ističe da u Ministarstvu zdravlja očekuju da će ove mjere kroz kaznenu politiku i inspekcijski nadzor učiniti da se zakon primijeni kako je i propisano.

Broj pušača porastao je sa 31 na 35, 4 odsto u opštoj populaciji, a onih koji su nekad konzumirali cigarete je 17 odsto, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje. To znači da manje od polovine populacije nije nikada uzimalo duvanske proizvode.

Zbog tako zabrinjavajućih podataka dr Agima Ljaljevic iz Instituta za javno zdravlje vjeruje da će novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda dati rezultate u prevalenciji pušenja i tako smanjiti komplikacije izazvane konzumiranjem cigareta.

Sa druge strane u crnogorskom društvu za borbu protiv raka misle da će i novi zakon kao i predhodni ostati samo na papiru.

Domagoj Žarković zamjera što niko iz te nevladine organizacije nije pozvan da učestvuje u pisanju zakona.

"Bojim se da se ovdje radi o kozmetičkim promjenama zbog procesa pristupanja EU. Zakonodavac (Ministarstvo zdravlja) će 'resavskom školom' doći do novog zakona, a članovi komisije, koji su pisali tekst, do honorara", zaključuje Žarković.

Novim zakonom biće propisani sastojci u duvanskim proizvodima, emisije štetnih supstanci, upotreba aditiva - arome i boje, na kutijama cigareta biće vise informacija opšteg upozorenja, regulisaće se upotreba novih duvanskih proizvoda, koji se razlikuju od postojećih, kao i konzumiranje elektronske cigarete.

U ovom trenutku predlog zakonskog teksta nalazi se u Briselu, na usaglašavanju sa propisima EU, a krajem godine očekuje se da će biti predat Vladi na razmatranje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.01.2018.


Naslov: Redakcija