Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MINISTARSTVO FINANSIJA: Biće dovoljno novca za isplatu naknade majkama sa više od troje djece


Ministar finansija Radoje Žugić rekao je da će u budžetu biti novca za isplatu prve mjesečne naknade za majke sa troje i više djece, te da Vlada Crne Gore neće dozvoliti da bilo koja obaveza trpi odnosno da ne bude isfinansirana.

Na pitanje da li Vlada planira rebalans budžeta, s obzirom na to da se pojavio problem zbog potrebe obezbijeđivanja više novca za isplatu naknada majkama sa troje i više djece, Žugić je odgovorio da postoji problem u dijelu održivosti.

"Ako je to moguće zabranio bih svakome da donosi bilo kakav zakon bez analize fiskalnog uticaja. Moramo znati da li imamo, za ono što kreiramo kao nova prava, potporu u materijalnim mogućnostima naše države odnosno u realnom i fiskalnom kapacitetu kompanija i stanovništva", rekao je Žugić.

Kada je u pitanju rebalans, on je rekao da će Ministarstvo pratiti sve aspekte.

"Ukoliko se javi potreba svakako se mora ići na zakonito poslovanje u dijelu javnih finansija, ali imamo i kategorije ranijeg otpuštanja sredstava pa ćemo da sagledamo u kojoj mjeri se realizuje budžet", objasnio je Žugić.

On je rekao i da je Vlada kroz brojne mjere fiskalne konsolidacije, u periodu od 2013. do prošle godine, ostvarivala prosječno godišnje povećanje stepena naplate javnih prihoda od 16,1 odsto, ili ukupno u trogodištu oko 48 odsto.

"Riječ je o snaženju u naplati javnih prihoda što u apsolutnom izrazu iznosi 543,1 milion eura. To je ogroman novac koji je naplaćen u odnosu na prethodni period. To je novac kojim je podstaknut elemenat stabilnosti i liječenja nekih ranjivosti, ali i elemenat koji ukazuje da je neophodno nastaviti proces stalne konsolidacije", rekao je Žugić.

Žugić je rekao da je u tom periodu zabilježena prosječna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda BDP od 3,1 odsto.

"Proces fisklane konsolidacije treba da podrazumijeva donošenje novih mjera, smanjivanje neproduktivne javne potrošnje na rashodnoj strani i dovođenje tekuće potrošnje u dijelu deficita budžeta do ravnoteže", rekao je Žugić.

Naredna godina, prema njegovim riječima, je godina u kojoj se mora imati ravnoteža u tekućoj, ali i dozvoljeni deficit u kapitalnoj potrošnji.

Izvor: Vebsajt CdM, 21.01.2016.