Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG PRAVILNIKA ELEKTRONSKIH PUBLIKACIJA: Unapređenjem normativnog okvira regulisati oblast elektronskih publikacija


Potrebno je unapređivanje normativnog okvira kojim se reguliše oblast elektronskih publikacija, uz maksimalnu obazrivost da se postigne neophodni balans između zaštite i ostvarivanja prava na slobodu izražavanja, sa jedne, i prava na privatnosti i zaštitu dostojanstva građana, istakli su učesnici okruglog stola posvećenom Prijedlogu pravilnika elektronskih publikacija.

Okrugli sto je organizovala Agencija za elektronske medije, a njime je završena jednoipomjesečna javna rasprava u cilju prikupljanja mišljenja i sugestija zainteresovanih subjekata o ovom prijedlogu.

Ističući značaj i obavezu dosljedne primjene važećeg zakonskog okvira, učesnici u raspravi su bili jedinstveni u ocjeni da je normativni osnov za regulisanje rada elektronskih publikacija trebalo prethodno cjelovito i precizno definisati sistemskim zakonima za ovu oblast - Zakonom o medijima ("Sl. list RCG", br. 51/2002, 62/2002, "Sl. list CG", br. 46/2010 - dr. zakon i 40/2011 - dr. zakon) ili Zakonom o elektronskim medijima ("Sl. list CG", br. 46/2010, 40/2011 - dr. zakon, 53/2011 i 6/2013), a ne podzakonskim aktom kao što je Pravilnik.

No, budući da to do sada nije urađeno, ocijenjeno je cjelishodnim da se ipak, bar u formi podzakonskog akta, napravi prvi korak ka otpočinjanu ozbiljnijeg procesa zavođenja reda u ovoj izuzetno obimnoj, složenoj i dinamičnoj oblasti.

Učesnici su uputili apel da se iskoristi tekući proces revizije Zakona o elektronskim medijima, započet početkom prošle godine, kao i inicijativa za izmjene seta medijskih zakona, kako bi se brže iznašla rješenja za kvalitetno regulisanje ove oblasti u skladu sa međunarodnim standardima i praksom.

Odluku o usvajanju finalne verzije Pravilnika o elektronskim publikacijama donijeće Savjet za elektronske agencije, nakon upoznavanja sa ukupnim rezultatima javne rasprave.

Izvor: Vebsajt CdM, 21.01.2016.