Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O LJEKOVIMA: Predstavnici NVO sektora koji se bave zaštitom prava lica sa invaliditetom uputili inicijativu za izmjene i dopune Zakona


Predstavnici NVO sektora koji se bave zaštitom prava lica sa invaliditetom uputili su inicijativu za izmjene i dopune Zakona o ljekovima ("Sl. list CG", br. 56/2011 i 6/2013), kao i prijedloge da se olakšaju procedure za lica sa invaliditetom za dobijanje pomagala. Takođe, sugerisali su da se inovira "lista pomagala", ali i cjenovnik koji je prati, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Na sjednici Savjeta za brigu o licima sa invaliditetom, koja je tematski bila posvećena zdravstvenoj zaštiti lica sa invaliditetom u Crnoj Gori, istakli su i niz preporuka na zakonska rješenja u ovoj oblasti, ali i podzakunsku regulativu.

Osim predstavnika NVO sektora koji se bave zaštitom prava lica sa invaliditetom sjednici je kao gost prisustvovao i ministar zdravlja, prof Budimir Šegrt i generalna direktorica Direktorata za upravljanje zdravstvom, Gorica Savović.

Ministar Šegrt je izrazio zadovoljstvo zbog organizacije ovog sastanka i istakao da su sve teme koje su otvorene ovoga puta, ne samo u fokusu interesovanja, već i obaveza Ministarstva zdravlja.

"Veliki dio problema sa kojima se susrijeću lica sa invaliditetom, u oblasti zdravstvene zaštite, posljedica su nedovoljno razvijene svijesti, a ne nedostatka sredstava za ove namjene", istakao je on.

Kako navode iz Ministarstva i ovog puta naglašena je potreba da je neophodno potpuno arhitektonski prilagoditi standardima pristupačnosti, sve objekte u kojima se nalaze zdravstvene institucije.

Na kraju sastanka zaključeno je da je već veliki broj amandmana, koji su ove organizacije dostavile za izmjenu sistemskih zakona i prihvaćen, te da se jedine mjere koje se odnose na proširenje obima prava u ovim zakonima, odnose na povećanje obima prava lica sa invaliditetom.

Dogovoreno je i da se predstavnici NVO lica sa invaliditetom, uključe u izradu svih strateških dokumenata, zakonskih akata, koji ih se tiču, kao i da se tokom sastanaka sa direktorima zdravstvenih ustanova akcenat stavi na preduzimanje aktivnosti za pojednostavljivanje procedura i postupaka, koji se odnosi na ostvarivanje prava iz zdravstvene zaštite lica sa invaliditetom.

Izvor: Vebsajt CdM, 18.12.2015.