Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O IGRAMA NA SREĆU: Neke od dilema su kako definisati i oporezovati lutrijske igre, kako urediti rad terminala za klađenje. Potrebno je i bolje urediti klađenje preko računara i mobilnih telefona, povećati zaštitu od maloljetničkog klađenja, preispitati iznose naknada, uvesti obavezu on-lajn državnog nadzora na svim oblicima igara na sreću, a ne samo na kladionicama, automat klubovima i on-lajn klađenju...

21.11.2017.


Ministarstvo finansija pripremiće novi Zakon o igrama na sreću do marta 2018. godine.

Novi zakon, kojim bi se uveo red u ovoj oblasti, najavljuje se već deceniju, a ovogodišnjim programom Vlade bilo je predviđeno njegovo donošenje do kraja septembra.

Izrada zakona kasni jer ni u Ministarstvu finansija nijesu sigurna koja međunarodna iskustva žele da primjene. Proteklih mjeseci bili su zauzeti i donošenjem budžeta i novih sanacionih mjera.

Prema raspoloživim informacijama Ministarstvo još radi neke analize, a nakon novogodišnjih i božićnjih praznika aktivnije će raditi na pripremi ovog zakona. Planiraju i sastanke sa domaćim priređivačima i međunarodnim ekspertima.

Neke od dilema su kako definisati i oporezovati lutrijske igre, kako urediti rad terminala za klađenje... Potrebno je i bolje urediti klađenje preko računara i mobilnih telefona, povećati zaštitu od maloljetničkog klađenja, preispitati iznose naknada, uvesti obavezu on-lajn državnog nadzora na svim oblicima igara na sreću, a ne samo na kladionicama, automat klubovima i on-lajn klađenju...

Ustavni sud je početkom ove godine poništio dio Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara ("Sl. list RCG", br. 10/2005 i "Sl. list CG", br. 17/2013, 50/2016 i 24/2017 - odluka US) o postavljanju terminala u ugostiteljskim objektima, jer nije bio usaglašen sa Zakonom o igrama na sreću ("Sl. list RCG", br. 52/2004 i "Sl. list CG", br. 13/2007, 40/2011 - dr. zakon, 61/2013 i 37/2017). Vlada želi da izbjegne moguće tužbe od priređivača ukoliko bi retroaktivno raskinula ugovore o koncesijama, koje mogu iznositi i desetak miliona eura, ali ne želi ni da se odrekne prihoda od oko 2,5 miliona eura kojeg dobija od terminala. Jedna od mogućnosti su rješenja iz država EU gdje se koriste identifikacione kartice, što onemogućava da ih koriste maloljetnici.

Da država ne želi da se odrekne ovih prihoda pokazuje i predlog budžeta za narednu godinu, u kojem je planirani prihod od koncesija za igre na sreću povećan za 1,2 miliona eura na 9,5 miliona.

Postojeća koncesija za lutrijske igre istekla je krajem prošle godine, od kada ih više ne priređuje Lutrija Crne Gore, kojom od privatizacije 2005. godine upravljaju biznismeni Sava Džigi Grbović i Branislav Brano Mićunović. Ministarstvo nije željelo da raspiše novi oglas za koncesiju dok se ne "zakrpe rupe" u postojećem zakonu koje su omogućavale Lutriji da uplaćuje simbolične iznose za koncesione naknade.

On-lajn klađenje je postojećim Zakonom iz 2004, godine, definisano dosta šturo, sa plaćanjem fiksne koncesije od 10.000 po sajtu/koncesiji. Međutim ovaj oblik klađenja bilježi sve veći rast prometa, a može biti dostupan i maloljetnicima.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Goran Kapor, 20.11.2017.


Naslov: Redakcija