Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRIVREDNOJ KOMORI CRNE GORE: Predlogom zakona nije propisano da komora učestvuje u zaključivanju i sprovođenju kolektivnih ugovora, niti da zastupa i predstavlja zajedničke interese svojih članova pred sindikatom

21.11.2017.


Predlog zakona o Privrednoj komori Crne Gore, koji je grupa poslanika predala u skupštinsku proceduru, radila je ta privredna organizacija u saradnji sa resornim ministarstvima i jednim brojem poslanika, rečeno je u PKCG.

Iz institucije kojom rukovodi Velimir Mijušković tvrde da je novi Predlog zakona za razliku od važećeg Zakona o Privrednoj komori Crne Gore ("Sl. list RCG", br. 42/98 - dalje: Zakon) savremen, precizan i sveobuhvatan.

"U izradi teksta korišćena je uporedna praksa i analizirani su zakoni i statuti privrednih komora najrazvijenih zemalja EU (Austrije, Njemačke, Francuske), kao i zemalja iz okruženja Srbije i Hrvatske. Uz to, presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, Suda pravde EU i Ustavnih sudova Njemačke, Srbije i Hrvatske su razmatrane u cilju usaglašavanja propisa za međunarodnim standardima", ukazali su u PKCG.

Objašnjeno je da se Predlogom zakona, kao i važećim Zakonom, na potpuno isti način tretira PKCG, odnosno, da su identično uređena prava i obaveze članova komore, obezbjeđenje novca za rad, isti su organi i organizacija rada.

"Određeni broj rješenja u cilju sveobuhvatnosti Predloga zakona preuzet je iz Statuta Privredne komore Crne Gore ("Sl. list CG", br. 17/2015) čiji je osnovni cilj zastupanje i ostvarivanje zajedničkih interesa članova, odnosno cjelokupne crnogorske privrede. Preciznije su definisani poslovi komore, među kojima i analiziranje uslova poslovanja i pokretanje inicijativa za donošenje zakona i drugih propisa iz oblasti privrede. To u cilju unapređenja poslovnog ambijenta, konkurentnosti privrede, razvoj preduzetništva, promocije privrede, privrednih potencijala i privlačenje investicija..", ukazali su u PKCG-u.

Kada je riječ o nadležnostima, pravima i obavezama organa PKCG (Skupština, upravni i nadzorni odbor i predsjednik komore) u Predlogu zakona postavljeni su kao i u važećem Zakonu.

Iz PKCG su ukazali da, za razliku od važećeg Zakona, novim Predlogom nije propisano da komora "učestvuje u zaključivanju i sprovođenju kolektivnih ugovora", niti da "zastupa i predstavlja zajedničke interese svojih članova pred sindikatom".

"To nije posao PKCG, već reprezentativnih udruženja poslodavaca. Kada je riječ o saradnji sa Vladom i Skupštinom, predložena rješenja predstavljaju formalizaciju stvarnog stanja. PKCG priprema i dostavlja nadležnom organu državne uprave analize primjene pojedinačnih propisa od značaja za privredu i dostavlja Vladi analize poslovanja privrede i primjene propisa", objašnjeno je iz PKCG.

Ta privredna organizacija okuplja i predstavlja sve grane privrede, kompanije svih veličina i pravnih oblika.

"Zadatak komore je da iznosi izbalansirane stavove svih interesnih područja i da ih optimizuje u skladu sa dugoročnim makro-ekonomskim ciljevima. Ovakvom organizacijom i djelovanjem se primenjuje princip opšte zastupljenosti sveukupnih interesa biznisa, a u organizovanju komorskog sistema princip potpunosti i sveobuhvatnosti. Predlog zakona je dobar okvir za ispunjenje tih ciljeva", smatraju u komori.

Članski doprinos i njegovu osnovicu utvrđuju privrednici

Iz PKCG su ukazali da isključivo privrednici određuju koliki će doprinos da plaćaju za članstvo u toj instituciji.

"Komorom upravljaju članovi preko svojih predstavnika u njenim organima koji se biraju na period od četiri godine. Više od 600 privrednika neposredno učestvuje u rukovođenju komorom. Skupština kao najviši organ Komore donosi program rada, finansijski plan, odluku o osnovici i stopi članskog doprinosa, i usvaja izvještaj o radu i godišnji račun. Drugim riječima, isključivo privrednici određuju koliko će da plaćaju, za koje aktivnosti će se taj novac trošiti i kontrolišu ispunjenje programa i planova", ukazali su u PKCG.

Dodaju da nadzorni odbor (pet ekonomsko-finansijskih stručnjaka iz privrede) četiri puta godišnje kontroliše sprovođenja Statuta i finansijsko-materijalnog poslovanja.

Povodom aktuelnog Zakona o PKCG grupa opozicionih poslanika u maju je Ustavnom sudu predala inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona i Statuta PKCG koji se odnose na naplatu članarine. 


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Marija Mirjačić, 17.11.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija