Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRODUŽEN ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA SUBVENCIJE U RATARSTVU: Poljoprivredni proizvođači ratarskih i krmnih kultura koji su zainteresovani za podršku za iz Agrobudžeta za 2016. godinu mogu do 1. decembra 2016. godine dostaviti zahtjev za podršku za jesenju sjetvu


Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja produžilo je rok za podnošenje zahtjeva za subvencije u ratarskoj proizvodnji. Poljoprivredni proizvođači ratarskih i krmnih kultura koji su zainteresovani za podršku za iz Agrobudžeta za 2016. godinu mogu do 1. decembra 2016. godine dostaviti zahtjev za podršku za jesenju sjetvu.

Podsjećamo da minimalna površina za podršku proizvodnji žitarica i krmnog bilja iznosi 1ha, te da se mogu sabirati površine na kojima se uzgajaju različite vrste kako bi se dostigla potrebna površina za subvenciju. Ukoliko se sabiraju površine od dvije ili više parcela, svaka od njih mora biti najmanje površine 0,3ha. Za proizvodnju krompira minimalna površina za podršku je 0,50ha.

Osnovni iznos plaćanja po ha iznosi:

- do 160€ (za ratarske kulture koje se gaje za merkantilnu proizvodnju);

- do 160€ (za krmno bilje u godini sjetve) i 100€ (u narednih četiri godine).

Proizvođači ratarskih i višegodišnjih krmnih kultura kultura podnose Ministarstvu zahtjev za ostvarivanje prava na podršku sa sljedećom dokumenacijom:

- fiskalni račun za sjemenski materijal;

- kopiju prijave proizvodnje Fitosanitarnom sektoru.

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom proizvođači mogu predati na adresu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savjetodavne službe za biljnu proizvodnju i opštinskim službama za poljoprivredu.

Takođe, Ministarstvo obavještava sve poljoprivredne proizvođače koji su podnijeli zahtjev za subvenciju, a koji još uvijek nijesu registrovali gazdinstvo da to učine kako bi mogli ostvariti pravo na premiju. Zahtjevi se podnose u regionalnim kancelarijama Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji. Sve dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona: 020/482-292 ili 020/206-710.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, 17.11.2016.