Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UREDBA O BIZNIS ZONAMA: Kompanije koje budu poslovale u budućim biznis zonama, imaće olakšice na dio zarade zaposlenog u prvih pet godina poslovanja. Neće biti plaćan porez na zaradu zaposlenog, kao i doprinosi za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti koje se obračunavaju na teret poslodavca. On će i dalje plaćati dio doprinosa iz bruto zarade koji se računaju kao teret zaposlenog. Na prosječnu zaradu od 500 eura neto, ušteda poslodavca bila bi oko 73 eura


Kompanije koje budu poslovale u budućim biznis zonama, imaće olakšice odnosno neće plaćati porez i doprinose na dio zarade zaposlenog u prvih pet godina poslovanja. Na prosječnu zaradu od 500 eura neto, ušteda poslodavca bila bi oko 73 eura.

Prema Uredbi o biznis zonama, koju je Vlada Crne Gore usvojila 17. novembra 2016. godine, neće biti plaćan porez na zaradu zaposlenog, kao i doprinosi za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti koje se obračunavaju na teret poslodavca. On će i dalje plaćati dio doprinosa iz bruto zarade koji se računaju kao teret zaposlenog.

Na primjer, na prosječnu zaradu od 500 eura, do sada se ukupno plaćao 331 euro poreza i doprinosa, od čega je 246 na teret zaposlenog i to je odbijano od njegove bruto zarade, i još 85 eura bilo na teret poslodavca.

Budući poslodavci u biznis zonama na prosječnu neto zaradu od 500 eura ne bi plaćali 73 eura "svojih" poreza i doprinosa, odnosno ostaje im samo oko 10,5 eura za opštinski prirez i euro i po za fond rada.

Postojeće biznis zone moraće u periodu od šest mjeseci da usklade rad sa ovom Uredbom.

Izbor korisnika biznis zone, odnosno preduzeća koje će poslovati unutar nje i imati pravo na ove subvencije, biraće se na osnovu javnog poziva. Biznis zone mogu biti od strateškog ili lokalnog značaja. Njihov vlasnik može biti država, opština ali i privatnik. Cilj ove Uredbe je podrška razvoju preduzetništva.

Izvor: Vebsajt Vijesti, Goran Kapor, 18.11.2016.