Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODRŽAN PRIVREDNI FORUM ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA


 V.d. Državnog sekretara za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Vera Joličić-Kuliš učestvovala je na Privrednom forumu zemalja Zapadnog Balkana koji je, u organizaciji Privredne komore Bavarske, danas u Minhenu. Privredni Forum su otvorili Eberhardt Sase, predsjednik Privredne komore Minhena i Gornje Bavarske i Beate Merk, ministar za Evropu i međunarodnu saradnju u Vladi Bavarske.

Državni sekretar Kuliš je učestvovala na panel diskusiji pod nazivom "Politički preduslovi za razvoj privrede na Zapadnom Balkanu", zajedno sa ministrima vanjskih poslova Albanije i Kosova, Ditmirom Bušati i Enverom Hodzajem, ministrom za strane investicije u Vladi Makedonije Bilom Pavleskim i specijalnim savjetnikom predsjednika Vlade Srbije Nemanjom Stevanovićem.

Učesnici diskusije su ocijenili da je dalji progres zemalja Zapadnog Balkana u evropskim i euroatlantskim integracijama jedan od ključnih faktora za stvaranje pogodnog ekonomskog ambijenta i privlačenje stranih investicija, uključujući i one iz Bavarske. Takođe je istaknuto da Berlinski proces pokrenut od strane kancelarke Merkel dodatan podstrek za jačanje saradnje u regionu po pitanjima konektiviteta i ukupnog razvoja, te da politika proširenja ostaje bitan princip za stabilnost, bezbjednost i privrednu saradnju na ZB. Državni sekretar Kuliš je, između ostalog, navela da je Crna Gora od obnove nezavisnosti napravila ogroman napredak, da je predvodnik u NATO i EU integracijama i da su održani izbori u Crnoj Gori potvrdili da zemlja ostaje snažno posvećena evropskom i euroatlantskim kursu, koji Vlada dosljedno i konsekventno slijedi, potencirajući pritom još jednom značaj stabilnosti i kontinuiteta ne samo sa političkog već i aspekta ekonomskog razvoja.

Uoči održavanja Foruma, ambasadorka Kuliš imala je odvojeni susret sa Beate Merk, ministrom za Evropu i međunarodnu saradnju u Vladi Bavarske. U razgovoru je bilo riječi o mogućnostima unaprjeđenja bilateralnih odnosa Crne Gore i Bavarske, aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori u kontekstu izbora, kao i posljedicama migrantske krize. Merk je čestitala našoj zemlji na postignutom rezultatu u procesu pristupanja EU i NATO i iskazala spremnost za nastavkom saradnje kroz pružanje konkretne eksperstke pomoći u integracionim procesima. Zajednički je ocijenjeno da u narednom periodu veću pažnju treba posvetiti intenziviranju političkog dijaloga kroz realizaciju uzajamnih posjeta na visokom nivou.

Tokom boravka u Minhenu, Državni sekretar Kuliš je imala i odvojene sastanke sa predsjednikom Odbora za evropska pitanja Parlamenta Bavarske Francom Rigerom, sa kojim je, takođe, razmijenila mišljenja o progresu naše zemlje u integracionim procesima, aktuelnoj političkoj situaciji u Bavarskoj i Crnoj Gori, kao mogućnostima produbljivanja veza i kontakata između dvije države, kao i sa Hansjorgom Brejem, izvršnim direktorom Društva za Jugoistočnu Evropu.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo inostranih poslova 19.10.2016.