Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KOMISIJA ZA ETIČKI KODEKS SUDSKOG SAVJETA: Za šest mjeseci 2017. godine podnijete četiri inicijative protiv sudija, ali su sve odbačene

21.09.2017.


Komisiji za etički kodeks Sudskog savjeta su za šest mjeseci ove godine podnijete četiri inicijative protiv sudija, ali su sve odbačene. To su podaci iz izvještaja te komisije, koji je usvojio Sudski savjet 11. septembra.

Preporuka Evropske komisije u Poglavlju 23 je da se obezbijedi praćenje sprovođenja odredbi etičkog kodeksa i da se građani informišu o tome. Svrha je jačanje integriteta sudija kroz poštovanje etičkih principa.

U prvoj polovini ove godine Komisiji su tri inicijative podnijeli advokati protiv sudija za prekršaje i sudije Osnovnog suda u Nikšiću. Četvrtu pritužbu imala je stranka u postupku.

U jednom slučaju, kako piše na sajtu Sudskog savjeta, sudija za prekršaje nije dozvolio kopiranje spisa, dok je u drugom kaznio stranke koje prethodno nije ni pozvao na suđenje.

Komisija za etički kodeks, na čijem je čelu Dobrica Šljivančanin, ocijenila je da tu nema ničeg spornog.

Treća inicijativa se odnosila na dvoje sudija Osnovnog suda u Nikšiću protiv kojih je stranka podnijela prijavu, jer mu, tvrdi, sudija nije dozvolio da iznese argumente.

Dvojica advokata, koji zastupaju Prvu banku, su inicijativu podnijela protiv sudje Osnovnog suda u Nikšiću jer je, kako su naveli, komentarisao sadržaj tužbe u parničnom postupku. Oni su naveli da je sudija "u ovom predmetu na ročištu otvoreno iskazao svoj stav u odnosu na osnovanost tužbenog zahtjeva".

Prošle godine, Komisija za etički kodeks je, od 20 podnijetih inicijativa, usvojila četiri. Dvije su protiv sudija Osnovnog suda u Nikšiću i Osnovnog suda u Bijelom Polju, po prijavi predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice. Treća odluka za kršenje Etičkog kodeksa je za sudiju Osnovnog suda u Baru, jer je vrijeđao predsjednika Gorana Šćepanovića.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Mila Radulović, 20.09.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija