Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA: U slučaju Ranđelović i drugi protiv Crne Gore došlo je do povrede Člana 2 (pravo na život - istraga) Evropske konvencije o ljudskim prvima u slučaju jednog od podnosilaca

21.09.2017.


Evropski sud zaključio da je Crna Gora prekršila Član 2 Evropske povelje o ljudskim pravima, propustivši da sprovede brzu istragu o smrti grupe Roma iz Srbije.

"U odluci Suda za ljudska prava jednoglasno je zaključeno da je došlo do povrede Člana 2 (pravo na život - istraga) Evropske konvencije o ljudskim prvima u slučaju jednog od podnosilaca", navodi se u saopštenju suda za ljudska prava u Strazburu.

"Sud je zaključio da Vlada (Crne Gore) nije uspela da opravda trajanje krivičnog postupka u slučaju koji je trajao više od 10 godina i sedam meseci posle izdavanja nove optužnice 2006.", saopštio je danas taj sud i naglasio da je protok vremena naneo štetu broju i kvalitetu dokaza, a da manjak marljivosti izaziva sumnju u dobru volju istražnih radova.

"Dugotrajne procedure su produžile teškoće za članove porodica. Sud zato smatra da ova kašnjenja ne mogu biti kompatibilna sa obavezama države sadržanim u Članu 2", stoji u saopštenju.

Slučaj Ranđelović i Drugi protiv Crne Gore odnosi se na tužbu da su vlasti Crne Gore propustile da sprovedu brzu i efikasnu istragu povodom smrti ili nestanka članova familije podnosioca tužbe.

Navedena grupa od oko 70 Roma se ukrcala u noći 15. avgusta 1999. godine na brod u Crnoj Gori u nameri da dođe do Italije. Brod je potonuo nekoliko sati kasnije, a preživeo je samo jedan putnik.

Obdukcija je sprovedena na pronađenih 35 tela, a u nedostatku jasnog uzroka smrti zaključeno je da su se putnici najverovatnije udavili. Septembra 1999. podignuta je optužnica protiv sedam osoba koje se terete za ilegalan prelazak granice, a u vezi sa nesmotrenim ugrožavanjem.

Posle mnogobrojnih saslušanja i odlaganja Visoki sud je oslobodio sve optužene usled nedostatka dokaza.

Zahtev pred Evropskim sudom podnelo je 13 osoba državljana Srbije i jedna Makedonije 23. marta 2011. godine, a podnosioci su se žalili na nesposobnost crnogorskih vlasti da sprovedu brzu i efikasnu istragu u slučaju smrti ili nestanka njihovih članova porodica i krivičnog gonjenja odgovornih.

Evropski sud za ljudska prava je odlučio da nastavi razmatranje slučaja u vezi sa jednim od podnosilaca zahteva, Begijom Gašijem, odbacivši izvestan broj prigovora crnogorske vlade o prihvatljivosti tužbe.

Sud u Strazburu u odluci navodi da Crna Gora treba Gašiju da isplati 12.000 evra na ime odštete i 500 evra na ima troškova, zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt B92, 19.09.2017.


Naslov: Redakcija