Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EVROPSKE INTEGRACIJE: Sledeći krug proširenja u najboljem slučaju za 6 godina

21.08.2019.


Koordinator Savjetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) Florian Biber ocijenio je da Evropska unija nesumnjivo treba da reformiše svoje strukture, ali smatra i da takav proces treba da bude paralelan sa proširenjem EU.

U razgovoru za Pobjedu, Biber, koji je profesor na Univerzitetu u Gracu, smatra da ukoliko Brisel ne počne razgovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ovog oktobra to sugeriše da Evropska unija ostaje blokirana u pogledu proširenja.

"Ono što smo vidjeli posljednjih godina je da se sve više država članica miješa u politiku proširenja Komisije, pa ostaje da se sagleda da li Komisija može ponovo imati svoj autoritet na terenu", rekao je Biber.

Smatra da je proširenje zapalo u ozbiljniju krizu, bez jasnog napretka ka članstvu u regionu i uz nespremnost nekih zemalja Evropske unije da podrže otpočinjanje pregovora o pridruživanju Sjeverne Makedonije i Albanije.

"Ključno pitanje je da li će i ko će biti sljedeći komesar za proširenje. Vjerovatno će se nastaviti s radom, ali to nije naročito popularan posao, pa će velike i uticajne zemlje pokušati da dobiju bolje mjesto", rekao je on.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je, kako kaže Biber, u pravu da EU treba da reformiše svoje strukture.

"Ali istovremeno izgleda da i on i drugi miješaju proces i konačni rezultat. Proširenje bi trebalo da ide paralelno sa reformama EU. Čak i u najboljem scenariju, treba da prođe najmanje šest godina do sljedećeg kruga proširenja, što je dovoljno vremena da EU reformiše svoje strukture. I do sada su se najozbiljnije reforme EU desile paralelno sa proširenjem, kao što je to bio primjer sa Lisabonskim sporazumom 2007", rekao je Biber.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.08.2019.


Naslov: Redakcija