Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UVEĆANA NAPLATA BORAVIŠNE TAKSE

21.08.2018.


Prema zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, u prvom kvartalu 2018. godine bilježimo rast prihoda od turizma 8,5 odsto. Kada je u pitanju naplata boravišne takse, prihodi budžeta, zaključno sa 15. avgustom, iznose oko 933.000 eura što je za oko 102.000 više u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, rečeno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma. Posjeta tokom jula je kao prošle godine, dok je u avgustu zabilježen rast od dva odsto.

Da je pored obale turistima sve interesantnija ponuda centralnih i sjevernih krajeva naše destinacije, između ostalog, govore podaci o posjeti nacionalnim parkovima Crne Gore, koji su u periodu od početka godine do 12. avgusta zabilježili oko 258.000 posjetilaca, što je za oko 28 odsto više nego 2017. godine.

Kada govorimo o strukturi stranih turista, iz Ministarstva turizma i održivog razvoja ističu da su najbrojniji turisti iz Srbije, zemalja regiona i Rusije, ali je evidentan rast broja gostiju iz Njemačke, Austrije, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Češke, zemalja Beneluksa i Skandinavije.

"Veliki turoperatori poput TUI-a, Thomas Cooka, FTIja, DerTouristika, Thomsona, First Choicea, Monarcha, Cosmosa, Kuonija, Biblio Globusa u svojim programima imaju Crnu Goru, što je dovelo do raznovrsnije strukture gostiju, kao i znatnog rasta turista sa određenih tržišta koja ranije nijesu bila toliko prisutna u Crnoj Gori", kažu u MORT-u.

Takođe, broj destinacija sa kojima su povezani naši aerodromi iz godine u godinu raste, pa su tako trenutno Tivat i Podgorica ukupno povezani sa preko 50 destinacija svijeta, što je jedan od ključnih faktora za otvaranje tržišta i raznovrsniju strukturu turista.

"Pored toga što iz godine u godinu bilježimo veći broj gostiju iz zemalja Zapadne, Srednje i Sjeverne Evrope, predstavlja nam zadovoljstvo što sve više turista sa tržišta Kine, Japana, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata otkriva našu destinaciju", naglašavaju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.


IZVOR: Vebsajt CdM, 19.08.2018.


Naslov: Redakcija