Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU LICA ISTOG POLA: Obezbijediti primjenu nakon usvajanja zakona

21.08.2018.


Institucije i društvo treba da stvore uslove da Zakon o životnim istopolnim zajednicama, čije usvajanje se očekuje krajem godine, bude primijenjen u praksi, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić.

Kalezić je saopštio da su u Kviru Montenegro zadovoljni sadržajem Nacrta zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, navodeći da su prilikom izrade tog dokumenta, imali konstruktivan dijalog sa nadležnim institucijama.

"Sada je jako bitno, do kraja ovog procesa, da neko od zainteresovanih strana ne učini na bilo koji način nešto što bi dovelo do degradiranja količine prava koja to zakonsko rješenje sadrži", rekao je Kalezić.

On je rekao da očekuju da će, kao što je to planirano, zakon usvojiti kraja godine.

Kalezić je ocijenio da će usvajanje zakona umnogome poboljšati položaj LGBT osoba u odnosu na obim prava koja imamo.

"Ono što je jako bitno kad je ovaj zakon u pitanju jeste činjenica da se cijeli posao i stvaranje uslova za korišćenje tog zakona u praksi ne završava samim usvajanjem, već aktivno tokom sledeće godine nakon usvajanja, cijeli sistem institucija, i ukupno društvo, i organizacije civilnog društva moramo zajedno da radimo na tome, da stvorimo uslove da ljudi koriste taj zakon u praksi", istakao je Kalezić.

Govoreći o aktuelnoj kaznenoj politici prema nasilnicima i koliko je LGBTIQ osoba su bile žrtve nasilja, Kalezić je rekao da su ove godine četiri LGBT osobe bile žrtve zločina iz mržnje.

"Ti slučajevi, nažalost, i dalje nisu od Tužilaštva kvalifikovani kao zločini koji su počinjeni iz mržnje. Slučajevi su kvalifikovani kao ostali incidenti, koji nemaju veze sa nečijom seksualnom orjentacijom, uprkos tome što naš zakonodavni okvir prepoznaje krivično djelo počinjeno iz mržnje kao otežavajuću okolnost pri izricanju kazne", rekao je Kalezić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.08.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija