Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CRNA GORA KORISTI ISTE MMR VAKCINE KAO I EU: Ponovo se apeluje na vakcinaciju jer bi njeno izbjegavanje moglo izazvati epidemiju

21.08.2017.


Načelnik odjeljenja za imunizacije Instituta za javno zdravlje Senad Begić ponovo je upozorio da bi izbjegavanje vakcinisanja djece protivmalih boginja moglo da izazove ozbiljnu epidemiju.

On je rekao da garantuje da se u Crnoj Gori koriste MMR vakcine registrovane u Evropskoj uniji, odnosno iste one koje primjenjuju ljekari u članicama EU.

Komentarišući činjenicu da ove vakcine nijesu obavezne u svim članicama EU, Begić je rekao da u EU članice imaju svoje zdravstvene propise. Zbog odsustva MMR vakcinacije, rekao je, trenutno je velika epidemija malih boginja u Rumuniji, Italiji i Francuskoj.  Neke države, kaže, zbog toga već spremaju promjenu propisa u smislu obaveznosti MMR vakcina.

Stručnjak Instituta za javno zdravlje je ponovio da je naučno dokazano da MMR vakcina nema veze sa trendom rasta autizma kod djece. On je naveo primjer Japana, gdje se ta vakcina ne primjenjuje, ali je prisutno sve više autistične djece.

Takođe je kazao da još nema dovojno informacija koje ukazuju zbog čega dolazi do porasta broja autistične djece.

Rekao je i da ne stoji tvrdnja lobija koji se protivi MMR vakcinama, obrazlažući to tvrdnjom da na njima zarađuje farmaceutska industrija. Rekao je da podaci ukazuju suprotno, jer ako se neko razboli ili nastane epidemija, predstoji bolničko liječenje i nabavka lijekova koji predstavljaju veći trošak pošto ne postoji posebni lijek kojim se mogi liječiti oboljeli.

Na pitanje na čemu bazira tvrdnju da Crnoj Gori prijeti epidemija malih boginja ako se nastavi sadašnji trend, on je kazao ”na brojkama”.

A podaci ukazuju da je od 7.814 djece rođene 2015. godine, vakcinisano samo 3.813.

On je rekao da je to tek nešto više od 51 odsto, ali i da ima i djece rođene prethodnih godina koja nijesu primila MMR vakcinu.

Begić je iznio podatke da su u Mojkovcu, Rožajama, Plavu i Gusinju gotovo sva djeca vakcinisana, a da je najveći priocenat one druge na jugu države, i nešto manje u centralnom djelu.


IZVOR: Vijesti, 17.08.2017.


Naslov: Redakcija