Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI: Javna rasprava do 14. septembra 2015. godine


U Podgorici, Bijelom Polju i Kotoru u prvoj polovini septembru biće organizovani okrugli stolovi o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji se nalazi na javnoj raspravi. Javna rasprava počela je 3. avgusta i trajaće do 14. septembra.

Nacrtom je predviđeno da se vjerska zajednica može registrovati ako ima najmanje 50 punoljetnih vjernika koji su crnogorski državljani i imaju prebivalište u toj državi.

"Vjerska zajednica je dobrovoljno, neprofitno udruženje lica iste vjeroispovijesti, koji se osniva radi javnog i privatnog ispoljavanja vjere, vršenja vjerskih obreda i vjerskih poslova i ima svoju strukturu, organe i unutrašnja pravila", kaže se u dokumentu.

Navodi se da vjerska zajednica djeljuje u skladu sa pravnim poretkom Crne Gore, javnim redom i moralom. "Zabranjeno je njeno političko djelovanje i zloupotreba vjerskih osjećanja u partijske svrhe".

"Teritorijalna konfiguracija vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori, ne može se prostirati van Crne Gore", navodi se u Nacrtu zakona i precizira da sjedište vjerske zajednice koja je registrovana i djeluje u Crnoj Gori mora biti u toj državi.

Zakonom o slobodi vjeroispovijesti predviđene su za prekršaj za pravna lica novčane kazne od 500 do 20 hiljada EUR. Za fizička lica kazne su od 30 do dvije hiljade EUR, a za preduzetnika od 150 do šest hiljada eura.

Izvor: RTCG, 20.08.2015.