Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O FONDU RADA: Pravo na isplatu neisplaćenih potraživanja kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečajni postupak ima zaposleni koji je bio u radnom odnosu kod poslodavca na dan otvaranja stečajnog postupka, kao i zaposleni kojem je prestao radni odnos u periodu od šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka i kojem su potraživanja utvrđenja u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak

21.07.2020.


U Skupštini je završena rasprava o Predlogu zakona o Fondu rada, o kojem će se poslanici naknadno izjasniti, saopštilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Generalni direktor Direktorata za rad u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Zoran Ratković ukazao da su osnovni razlozi za donošenje novog Zakona o Fondu rada, kao garantne institucije sa svojstvom pravnog lica, koji ima status državnog Fonda, potreba da se na precizniji način urede organi upravljanja i njihova djelatnost, postupak za ostvarivanje prava zaposlenog na isplatu neisplaćenih potrživanja, po osnovu prestanka radnog odnosa usljed stečaja kod poslodavca.

"Takođe, da se na institucionalni način obezbijedi pravo na isplatu navedenih potraživanja zaposlenih po osnovu radnog odnosa kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečajni postupak, ako potraživanja u potpunosti ili djelimično nijesu izmirena iz stečajne mase u skladu sa Zakonom o stečaju", dodao je Ratković.

On je podsjetio da je radna grupa za izradu ovog zakona formirana 11. januara 2016. godine, u čijem sastavu su bili pored predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja i predstavnici socijalnih partnera, predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore, Saveza sindikata Crne Gore, kao i pomoćnica direktora Fonda rada.

"I ovaj zakon je rezultat tripartitnog socijalnog dijaloga. U skladu sa Uredbom o postupku i načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona ("Sl. list CG", br. 12/2012) obavljena je javna rasprava, organizovani okrugli stolovi", istakao je Ratković.

On je ukazao da su novine u Predlogu zakona o Fondu rada sljedeće:

- Jačanje Fonda rada kao garantne institucije za isplatu prava zaposlenima čiji je radni odnos prestao usljed stečaja u smislu da će Fond rada isplaćivati sve poreze i doprinose zaposlenima koji su stekli jedan od uslova za ostvarivanje prava na penziju, nezavisno od okončanja stečajnog postupka, što do sada nije bilo propisano;

- Pravo na isplatu neisplaćenih potraživanja kod poslodavca nad kojim je pokrenut stečajni postupak ima zaposleni koji je bio u radnom odnosu kod poslodavca na dan otvaranja stečajnog postupka, kao i zaposleni kojem je prestao radni odnos u periodu od šest mjeseci prije otvaranja stečajnog postupka i kojem su potraživanja utvrđenja u skladu sa zakonom kojim se uređuje stečajni postupak

- Pojednostavljen postupak za ostvarivanje prava zaposlenih

- Preciznije uređenje nadležnosti organa Fonda rada u skladu sa Zakonom o državnoj upravi

Usklađivanje sa novim Zakonom o radu ("Sl. list CG", br. 74/2019) kojim je propisano da ostvarivanje prava zaposlenih usljed stečaja neće zavisiti od okončanja stečajnog postupka, kao i da će Fond rada biti povjerilac prilikom okončanja stečajnog postupka.

- Direktor će voditi postupak za ostvarivanje prava zaposlenih u vezi sa neizmirenim potraživanjima, kao i obavljati druge poslove za potrebe Fonda, a u cilju zaštite zaposlenih koji su ostali bez posla u stečajnom postupku.

Ratković je podsjetio da je Zakon o Fondu rada u decembra 2018. godine dobio pozitivno mišljenje od strane Evropske komisije, ali da je njegova implementacija uslovljena donošenjem Zakona o radu (Poglavlje IV Zaštita zaposlenih u slučaju stečajnog postupka).

"Imajući u vidu činjenicu da je Zakon o radu Skupština Crne Gore usvojila 23. decembra 2019. godine i da je ovaj zakon stupio na snagu 7. januara 2020. godine, stekli su se uslovi da se Zakon o Fondu rada procesuira Skupštini Crne Gore na usvajanje", zaključio je Ratković.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.07.2020.


Naslov: Redakcija