Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Predviđa smanjenje starosne granice za penzionisanje i povećanje najniže penzije

21.07.2020.


Odluka Vlade da predloži Skupštini Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji podrazumijeva smanjenje starosne granice za penzionisanje i povećanje najniže penzije, veliki je iskorak u poboljšanju socio-ekonomskog položaja budućih penzionera, ali i postojećih jer će se primjenjivati nova formula za usklađivanje penzija, kažu iz sindikata.

Od poslanika očekuju da usvoje Zakon u sadašnjem sazivu Parlamenta.

Izmjenjeni Zakon o PIO predstavlja iskorak u odnosu na postojeći i trebalo bi da poboljša socio-ekonomski položaj budućih penzionera-kažu iz Sindikata.

"Izuzimanje četvrtine najlošijih godina povećaće penzije, smanjiće se starosna godina za penzionisanje za muškarce i žene najniža penzija je povećana, za taj prvi korak i rušenje te prve barijere, to je korak od sedam milja", kaže Srđa Keković iz USSCG.

"Kao predstavnici sindikata ne možemo biti u potpunosti zadovoljni, ali ključni zahtjevi su ispoštovani, samo ove izmjene koštaće oko 135 miliona eura", poručio je Duško Zarubica, iz SSCG.

Građani koji su od 1. januara ove godine ostvarili pravo na penziju imaće mogućnost da podnesu zahtjev za ponovni obračun penzije po novom Zakonu.

Zarubica pojašnjava da je njihova obaveza da do kraja godine podnesu zahtjev za ponovni obračun penzija.

Izmjenama Zakona o PIO urađena je i korekcija formule za usklađivanje penzija. Najavljene izmjene omogućiće veću pravednost i adekvatnost penzija budući da su sadašnje obezvrijeđene, kažu iz Unije.

"Aktuelni penzioneri dobiće nešto bolju formulu za usklađivanje penzija", naveo je Keković i dodao da će najniža penzija biti blizu 145 eura.

Sindikalci očekuju da Skupština usvoji Zakon krajem ovog mjeseca ili početkom avgusta u ispregovaranoj formi, jer je rezultat visokog konsenzusa socijalnih partnera.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 16.07.2020.


Naslov: Redakcija