Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

RASPRAVA O PREDLOGU PRAVILNIKA O MINIMALNOM KVALITETU ŽITA, MLINSKIH I PEKARSKIH PROIZVODA I TJESTENINA 24. JULA 2017. GODINE

21.07.2017.


U ponedjeljak 24. jula 2017. godine u 10 časova će se održati sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, na kojem će se raspravljati o Predlogu pravilnika o minimalnom kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda i tjestenina.

 Motiv donošenja Pravilnika je normiranje maksimalnog sadržaja soli u hljebu.

Osnov za donošenje pravilnika je Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju ("Sl. list CG", br. 56/2009, 18/2011 - dr. zakon, 40/2011 - dr. zakon, 34/2014, 1/2015 i 30/2017) gdje je predviđeno propisivanje minimalnog kvaliteta poljoprivrednih proizvoda i hrane, uslova za njihovo stavljanje na tržište, načina proizvodnje i prerade; sastojaka i njihovog sadržaja, uključujući dozvoljene aditive; normative za dostizanje i očuvanje kvaliteta; označavanje.

Kada je riječ o trenutno važećim propisima kojima se uređuje oblast proizvodnje hljeba i drugih pekarskih proizvoda, na snazi je Pravilnik o kvalitetu žita, mlinskih i pekarskih proizvoda, testenina i brzo smrznutih testa ("Službeni listu SRJ", br. 52/95). Ovim Pravilnikom nije definisan dozvoljeni procenat soli u hljebu. Tako da je na ovaj način omogućeno proizvođačima da mogu definisati procenat soli u hljebu bez ikakvog ograničenja. S druge strane, imajući u vidu dugogodišnje navike crnogorskog potrošača i pozicioniranje Crne Gore kao turističke destinacije, ova činjenica predstavlja opasnost za pojavu hroničnih nezaraznih bolesti i narušavanja reputacije i dopadljivosti crnogorske gastronomske ponude.


IZVOR: Vebsajt Privredne komore CG, 19.07.2017.