Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZMJENE MEDIJSKIH ZAKONA: Medijski savjet za samoregulaciju apeluje na Skupštinu Crne Gore da povuče iz procedure amandmane na prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, o izmjenama i dopunama Zakona o javnim radio – difuznim servisima Crne Gore, o izmjenama i dopunama Zakona o medijima


Medijski savjet za samoregulaciju apeluje na Skupštinu Crne Gore da povuče iz procedure amandmane na prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima, o izmjenama i dopunama Zakona o javnim radio – difuznim servisima Crne Gore, o izmjenama i dopunama Zakona o medijima, poručio je izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović.

Vujović tvrdi da su se bez ikakve javne rasprave i bez konsultacija stručne javnosti u parlamentarnoj proceduri našli amandmani na pomenute prijedloge zakone, koji, kako kaže, u velikoj mjeri prijete da ozbiljno ugroze postojeće medijsko zakonodavstvo.

"Aboliranje novinara od profesionalne odgovornosti, zahtjev da elektronski mediji moraju imati najmanje 20% sopstvene produkcije, kao i zahtjev da se državni organi mogu reklamirati samo u najkomercijalnijim medijima su samo neki od prijedloga koji mogu da izazovu haos na našoj medijskoj sceni, a većinu medija i da zatvore", smatra Vujović.

Upozorava da nije u skladu sa evropskom tradicijom slobode izražavanja i slobode medija, predlagati mjere koje će dovesti do gašenja medijskog pluralizma i stvaranja monopola u oblasti informisanja.

"U saopštenjima poput ovoga nije moguće nabrojati sve nedostatke predloženih amandmana zato još jednom apelujemo na poslanike da povuku iz procedure podnijete prijedloge i vrate ih na javnu raspravu, kako bi svi zainteresovani mogli da iskažu svoje mišljenje povodom njih", zaključio je Vujović.

Izvor: Vebsajt RTCG, 20.07.2016.