Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

INFLACIJA U JUNU 1,2 ODSTO


Mjesečna inflacija u junu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, iznosila je 1,2 odsto, pokazali su podaci Monstata. Iz Monstata je saopšteno da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena usluga smještaja i ishrane u restoranima, kafeima, barovima i kioscima, voća, goriva i maziva i namještaja i pokućstva.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 8,4 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,8 odsto, prevoz i rekreacija i kultura 0,4 odsto, alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen u kategorijama odjeća i obuća 0,6 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,5 odsto, komunikacije 0,1 odsto.

Cijene u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, zdravlje, obrazovanje i ostali proizvodi i usluge su ostale na nivou majskih cijena.

U Crnoj Gori u junu potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju s istim mjesecom 2014. godine bile su u prosjeku više dva odsto.

U periodu od januara do kraja juna 2015. godine bile su u prosjeku 0,9 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Pozitivne godišnje stope inflacije u junu zabilježene su u kategorijama hoteli i restorani 5,1 odsto, alkoholna pića i duvan 3,5 odsto, zdravlje 2,6 odsto, odjeća i obuća 2,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića i rekreacija i kultura po 2,4 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dva odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,7 odsto, ostali proizvodi i usluge 0,2 odsto.

Negativna godišnja stopa zabilježena je u grupi prevoz - 1,6 odsto.

Izvor: Vebsajt RTCG, 20.07.2015.