Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

USPOSTAVLJANJE MODERNOG PORESKOG SISTEMA

21.06.2019.


U reformu Poreske uprave Crne Gore uložena su značajna sredstva kako bi se uspostavila moderna poreska administracija, koja može da odgovori na zahtjeve tržišta i obezbijedi visok stepen naplate javnih prihoda, ukazao je direktor Poreske uprave CG Miomir M. Mugoša, na samitu guvernera, ministara finansija i direktora poreskih uprava regiona.

Panel direktora poreskih uprava posvećen je reformi poreske uprave i borbi protiv sive ekonomije.

Mugoša je predstavio aktivnosti do sada realizovane u okviru sveobuhvatne reforme Poreske uprave Crne Gore, koje obuhvataju osavremenjavanje poslovnih procesa, ulaganje u informacione tehnologije, veću autonomiju i reorganizaciju, a sve u cilju uspostavljanja moderne poreske administracije.

Naglasio je da je u projekat "Reforme poreske administracije" Vlada Crne Gore uložila značajna sredstva, imajući u vidu značaj koji ova institucija ima u sistemu javnih finansija, te iznio očekivanja da će navedeni projekat doprinijeti smanjenju administrativnog opterećenja i većem stepenu poštovanja poreskih propisa, a samim tim i smanjenju poreskog jaza.

Kako se navodi u saopštenju Poreske uprave, osim analize postignuća u reformama, rukovodioci poreskih uprava regiona tokom panela razmatrali su pitanja izazova koje nameće ubrzani tehnološki razvoj, elektronskog prijavljivanja i plaćanja poreza, mogućnosti povećanja efikasnosti poreske administracije i uloge poreskih uprava u sistemu javnih finansija.

Posebna pažnja posvećena je promjeni pristupa poreskih uprava regiona iz reaktivnog u proaktivni, koji karakteriše prioritetno podsticanje dobrovoljnog poštovanja propisa, edukacija, otvoren i transparentan pristup i edukacija prije preduzimanja mjera za sankcionisanje neregularnog poslovanja.

Naglašena je potreba još bliže regionalne saradnje, ne samo radi razmjene informacija i iskustava, već i radi uspostavljanja jedinstvenog pristupa u suočavanju sa zajedničkim izazovima, kao što je borba protiv sive ekonomije i poreskih utaja.

Panelu direktora poreskih uprava prethodili su paneli guvernera i ministara finansija, guvernera centralnih banaka, kao i panel posvećen inovacijama u digitalnim plaćanjima.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.06.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija