Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CRNA GORA OSTVARUJE NAPREDAK U PREGOVARAČKIM POGLAVLJIMA SA EU

21.06.2018.


Crnogorske institucije nastavljaju sa daljim unapređenjem stanja u sedam pregovaračkih poglavlja koja su bili tema sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održanog u Briselu.

Sastanak su otvorili zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Jesus-Gimeno i generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima obuhvaćenim sljedećim poglavljima: Poglavlje 3-Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, Poglavlje 4-Sloboda kretanja kapitala, Poglavlje 5-Javne nabavke, Poglavlje 6-Privredno pravo, Poglavlje 7-Prvo intelektualne svojine, Poglavlje 8-Konkurencija, Poglavlje 9-Finansijske usluge i Poglavlje 28-Zaštita potrošača i zdravlja.

"Radimo na usklađivanju sa propisima EU, kao i sprovođenju zakonodavstva u cilju ispunjavanja svih početnih i završnih mjerila za otvaranje, odnosno zatvaranje poglavlja koja su obuhvaćena ovim Pododborom", kazala je Jakić.

Crnogorska strana je izvijestila predstavnike EK o napretku u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i jačanja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u cilju adekvatnog sprovođenja evropskih standarda.

Predstavnici EK pohvalili su napredak koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, u poglavljima koja su predmet ovog Pododbora.

U prethodnom periodu otvoreno je Poglavlje 3, kao i zabiljezen napredak naročito u oblastima Konkurencije i Intelektualne svojine. Prethodni sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije održan je u junu prošle godine.


IZVOR: Vebsajt CdM, 20.06.2018.


Naslov: Redakcija