Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Institut za vladavinu prava podnio Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti Poslovnika tog suda


Institut za vladavinu prava IVP podnio je Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore ("Sl. list CG", br. 7/2016).

IVP je analizom došao do toga da je Ustavni sud donio Poslovnik kojim je izmijenio svoju nadležnost za odlučivanje o ustavnim žalbama i time, smatraju, prekršio Ustav Crne Gore ("Sl. list CG", br. 11/2015).

"Amandmanima na Ustav koje je Skupština Crne Gore donijela u julu 2013. jasno je propisano da Ustavni sud o ustavnim žalbama odlučuje u tročlanom vijeću- jednoglasno, a tek ako ne može da se postigne jednoglasnost, onda se predmet upućuje na sjednicu suda, da se odluka donese većinom glasova svih sudija. Međutim, suprotno Ustavu, Ustavni sud je donio Poslovnik, koji je akt tehničko- proceduralne sadržine, i propisao da Vijeće ni ne mora da odlučuje o predlogu sudije izvjestioca, već može odmah da uputi predmet na sjednicu svih sudija, ukoliko je predmet od posebnog značaja za zaštitu prava i sloboda građana", saopšteno je iz IVP-a.

Ustavni sud je, navode u Institutu, Poslovnikom "dopisao" Ustav Crne Gore, čime je povrijedio načela vladavine prava i jedinstva pravnog poretka.

"Ustavni sud je učinio upravo ono što je u svojim ranijim odlukama ocjenjivao kao neustavno. Tako je 2014. Ustavni sud, postupajući po inicijativi Akcije za ljudska prava, odlučio da je Skupština Crne Gore neustavno Poslovnikom Skupštine dopisala treći krug glasanja za izbor Vrhovnog državnog tužioca, jer je Ustav propisao samo dva kruga, da bi sada i sam učinio isto", stoji u saopštenju.

IVP upozorava da kad sudija izvjestilac pripremi i predloži odluku Vijeću za odlučivanje po ustavnim žalbama, Vijeće o njoj mora da odluči, a da je sve mimo tome suprotno i Ustavu.

Napominju da je svaka ustavna žalba donijeta od strane suda na ovakav način suprotna Ustavu, jer Vijeće nema pravo da ne pristupi glasanju, kako je to regulisao Poslovnik koji je sud donio.

"Zabrinjavajuće je da je državi trebalo nekoliko godina da usvoji Amandmane na Ustav i regulisala postupanje po ustavnim žalbama, uz ogromne budžetske izdatke, da bi sada Ustavni sud tu svoju nadležnost promijenio podzakonskim aktom, suprotno Ustavu", ističe se u saopštenju.

IVP je obavijestio Zaštititnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Šućka Bakovića i nada se da će, kako navode, reagovati na kršenje ljudskih prava građana i građanki Crne Gore.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 20.06.2016.